Енчо Керязов с есенна рецепта за силни тела

Енчо Керязов готви пилешка кавърма

Неговото кулинарно чудо е пилешка кавърма, съчетана с чаша вино KABILE на „Вила Ямбол“

Есента е сезонът, през който организмът ни започва да се подготвя за студените зимни месеци. Най-често наблягаме на по-тежки храни, а приемът на пресни плодове и зеленчуци значително намалява. От друга страна, залинява и физическата ни активност.

Когато започнат студените дни, имунната ни система отслабва и лесно можем да станем жертва на грипове, вируси и инфекции. Ето защо е изключително важно да подготвим тялото си за тази промяна.

Най-добрият лечител е природата, а най-добрият учител са спортистите.

Затова на помощ в студените месеци идва един от най-силните мъже на планетата – цирковият артист Енчо Керязов.

Енчо Керязов

 

 

Неговата рецепта за есента е пилешка кавърма, съчетана с чаша прекрасното вино Мерло и Каберне Совиньон  от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол.

През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

 

 

 

 

Ето и рецептата на Енчо Керязов за традиционна пилешка кавърма:

пилешка кавърма - Енчо Керязов
Пилешката кавърма на Енчо

Продукти за 5-6 порции

 

  • около 1 кг. пилешко месо без кост (бяло или почистени бутчета)
  • 200-250гр. гъби
  • 3-4 глави лук
  • 60-80 мл олио/зехтин
  • 1 чушка
  • малко парче праз (ок. 10 см, за аромат)
  • 1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
  • 150 мл бяло вино
  • 1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
  • 1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
  • по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус
  • магданоз
  • 1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва

Начин на приготвяне

 

1. Лука се нарязва на полумесеци , задушава 5-6 мин. в олиото.

2. Прибавят се нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани, ако са големи гъби, посолява и задушава отново за 5-6 мин. (под капак)

3. Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното; възвира се да клокне и намалява степента на котлона така, че да къкри тихо около 30 мин.

4. Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре – може да се оформи кръг с помощта на ринг, а кавърмата да се постави в центъра и да се поръси със ситно нарязания магданоз.

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: