Честит празник на народните будители!

Всяка година, на 1 ноември, България чества Деня на народните будители

Общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери — будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

История на празника

В началото на миналия век, на 1 ноември (по стар стил) българите честват денят на Св. Иван Рилски, смятан за небесен покровител на българския народ и държава. Той е останал в народната памет като образец за всеотдайност, безсребърничество, любов към ближния и отечеството. Народната обич и уважение към този светец остават живи през вековете на османското владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

През 1922 г. Стоян Омарчевски — министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски, по инициативата на група интелектуалци, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември като Ден на българските народни будители.

( При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар — чак до 1968 г. Съответно 19 октомври — денят, в който се чества св. Иван Рилски Чудотворец, става 1 ноември по новия календар ).

Същата година 1 ноември е обявен за Ден на народните будители и национален празник на България. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим

След дълго прекъсване на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на проф. Петър Константинов — председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

На този ден трябва да си припомним делата на:
Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, ПетърБерон, ХристоБотев, Димитър и Константин Миладинови,  Добри Чинтулов,  Васил Левски, Любен Каравелов,  Добри Войников, Неофит Рилски.

“Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души. О, будители народни, цял низ светли имена чисти, сияйни, благородни, вий сте нашите знамена най за вечни времена.“ Епископ Константин, X в.

“Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове.” Неофит Рилски 1835 г.

„Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден…“ Петко Славейков 1886 г.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Честит празник!

Източник: www.izbite.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: