На Петровден, 29 юни, в белоградчишкото село Стакевци правят традиционно ”бел муж”, чудесно мезе за ракия.
Само, който не е опитал от това вкусно турлашко мезе – “бел муж”, той не се е влюбил във вкуса на прясното овче сирене, приготвено по стара рецепта, предавана от поколение на поколение. Екипъ на ”Гозбата на България” видя с очите си как с много любов млади жени и стари баби приготвят този специалитет. Милен и Мила също въртяха дълго на тих огън мекото сирене, докато му изкарат маслото и то се превърне в крехко мезе.
Необходими продукти
2-3 бучки прясно несолено овче сирене
сол на вкус
4-5 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне
Прясното сирене се намачква в тиган и се бърка бавно на огъня, докато се стопи. Посолява се на вкус и се прибавят 4-5 супени лъжици брашно, докато се сгъсти като каша. Бърка се отново, докато се изпече хубаво и се сипва в чиния. Докато изстива, около ястието се отделя масло, което е ефикасен мехлем при изгаряне.
На Петровден приключват започналите 2 седмици по-рано Петрови пости, поради което домакините приготвяли за трапезата традиционния курбан с с пилешко месо за празника. Хапвали за здраве и късмет ранни ябълки, нречени Петровки, приготвяли тиквеник, баници, погача и разбира се ”бел муж”.
Традиционни за Петровден в миналото били и люлките, които момите връзвали за празника, хората и песните, народното веселие. Момите, които не се били омъжили, не сядали на трапезата, а берели билки – 12 от 12 различни поляни, които скривали под възглавницата си, за да сънуват своя бъдещ избраник.
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.