Бел муж за Петровден по рецепта от село Стакевци

”Бел муж” – чудесно мезе за ракия

 
Само, който не е опитал от това вкусно турлашко мезе – “Бел муж” “бел мъж” или “Бял мъж”, той не се е влюбил във вкуса на прясното овче сирене, приготвено по стара рецепта, предавана от поколение на поколение.

На Петровден приключват започналите 2 седмици по-рано Петрови пости, поради което домакините приготвяли за трапезата традиционния курбан с пилешко месо за празника, хапвали за здраве и късмет ранни ябълки, нречени Петровки, приготвяли тиквеник, баници, погача и разбира се ”бел муж”.

Традиционни за Петровден в миналото били и люлките, които момите връзвали за празника, хората и песните, народното веселие. Момите, които не се били омъжили, не сядали на трапезата, а берели билки – 12 от 12 различни поляни, които скривали под възглавницата си, за да сънуват своя бъдещ избраник.

Екипъ на ”Гозбата на България” видя с очите си как с много любов млади жени и стари баби приготвят този специалитет. Милен и Мила също въртяха дълго на тих огън мекото сирене, докато му изкарат маслото и то се превърне в крехко мезе.

Бел муж, бел мъж, бял мъж рецепта
Бел муж

Необходими продукти

 

  • 2-3 бучки прясно несолено овче сирене
  • сол на вкус
  • 4-5 супени лъжици брашно

Начин на приготвяне

 
1. Прясното сирене се намачква в тиган и се бърка бавно на огъня, докато се стопи

2. Посолява се на вкус и се прибавят 4-5 супени лъжици брашно

3. Бърка се постоянно, докато се сгъсти като каша

4. Бърка се отново, докато се изпече хубаво и се сипва в чиния

Докато изстива, около ястието се отделя масло, което е ефикасен мехлем при изгаряне.

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: