Домашна халва за Сирни Заговезни

Сирни Заговезни поставя началото на най-големия пост през годината – Великият пост, и е последният ден, в който може да се ядат блажни храни.

На трапезата на Сирни Заговезни присъстват основно млечни продукти и яйца, тъй като това е последният ден, в който те могат да се консумират преди края на поста и Великден. Традиционно, на масата се слагат обикновени, но обичани от всички храни, като баница със сирене,варени яйца, кисело мляко, масло, сирене, халва с ядки, хляб или погача, печени ябълки. След вечерята идва ред на обичая ”хамкане” или ”ламкане”. На червен конец се завръзва и се спуска от тавана – парче бяла халва, варено яйце и въглен и всеки член на семейството около трапезата се опитва да хване халвата или яйцето само с уста без да ползва ръце. Веднага след хамкането конецът се пали, като се нарича последователно на всеки от присъстващите и според това как гори се гадае за здраве.

Дни преди празника, на 26 февруари, ви предлагаме лесна и изпитана рецепта за домашна халва с бадеми за трапезата на Сирни Заговезни. Може да се добавят и други ядки, които обичате като фъстъци и шам-фъстък например.

Необходими продукти:

300 грама захар

300 грама светък мед

2 яйчени белтъка

500 грама бадеми

Начин на приготвяне:

В съд с незалепваща повърхност загрейте захарта и меда- получава се смес като карамел. Когато започне да завира, свалете съда от огъня и при непрекъснато бъркане прибавете разбитите белтъци. Върнете на котлона, добавете бадемите и разбърквайте, докато се получи еднородна смес. Изсипете върху намаслена повърхност и загладете. Преди съвсем да изстине, нарежете халвата на парчета и оставете да се втвърди.

Да ви е сладко!

Източник: Старинни рецепти за празници и обреди

Снимка:gusto2me

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: