Празници и кулинарни традиции през януари

Януари, освен първи месец от новата година, е и периодът с най-много имени дни.

Всички те са добър повод отново да наредим празничните трапези и да се съберем с приятели на сладка приказка. Но всеки празник крие своята тайна и изисква своето меню. Какво трябва да приготвите, за да посрещнете гостите си, какви са традиционните ястия и с какво да почерпите на имения си ден, ако той е през януари:

1 януари – Василовден
Имен ден празнуват: Васил, Василка
Сложете на масата: петел – супа или печен, свинско – печено с кисело зеле или пача, кокошка с ориз, пуйка със зеле

2 януари – св. Силвестър Римски
Имен ден празнуват: Пламен, Горица, Горан, Силвестър
Сложете на масата: обредна пита, не се яде свинско и сланина

4 януари – събор на св. 70 апостоли
Имен ден празнуват: Тихомир, Тихомира
Сложете на масата:  обреден хляб

5 януари – Зимен Кръстовден (Попова Коледа, Кръстци, Водокръщи)
Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстана
Сложете на масата: боб, постно зеле, постни сърми, плодове

6 януари – Богоявление (Йордановден)
Имен ден празнуват: Йордан/ка, Бистра, Богдан/а, Богoлюб/а, Божан/а, Божидар/а, Борислав/а, Боян/а, Найден, Теодосий
Сложете на масата постни ястия: прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, орехи, вино.

7 януари – св. Йоан Кръстител (Ивановден)
Имен ден празнуват: Еньо, Жанa, Ивайлo/а, Иван/a, Ивелин/a, Ивета, Иво, Йоан/a, Калоян
Сложете на масата: кравай, баница и вино, кървавица, печено свинско месо

8 януари – Бабинден (по нов стил) и на 21 (по стар стил)
Празник на акушерки и гинеколози. Почитали жените, които ”бабуват’ при раждането на децата.
Сложете на масата: погача, баница печена кокошка, вино и сладкиши 

Според народното поверие на Антоновден (17 януари) и Атанасовден (18 януари) се мързелува, защото се смята, че който подхване работа, ще боледува цяла година.

Всички болести се събирали на първия ден, а на втория тръгвали по хората, затова трябва да бъдат умилостивени и отпратени далеч от дома. Как? С гощавка и пиене, разбира се. Свинско месо, приготвено по всякакви начини, луканки, наденици най-често са съпроводени от кисело зеле, боб или картофи, а за тези, които се чувстват преяли, има по-леко меню – пълнена кокошка или пиле. За още по-фините – филе от пилешки гърди.

17 януари – св. преподобни Антоний Велики (Антоновден)
Имен ден празнуват: Андон, Антоан, Антоанета, Антон, Антонина, Антония, Донка, Тони
Сложете на масата: свинско печено, содена питка

18 януари – Атанасовден
Имен ден празнуват: Атанас/ка, Наско/а, Тинка
Сложете на масата: питка, намазана с мед, маджун или петмез, кокошка с ориз

20 януари – Петльовден
Имен ден празнуват: Eвтим/ия, Ефтим/ия
Сложете на масата: сварен петел, люти чушки

21 януари – преп. Максим изповедник. св. мчк. Неофит
Имен ден празнуват: Валери/я, Максим, Неофит
Сложете на масата: обреден хляб

24 януари – преп. Ксения Римлянка
Имен ден празнуват: Аксения, Аксиния, Ксения
Сложете на масата: обреден хляб и мед

25 януари – св. Григорий Богослов, архиеп. Константинополски
Имен ден празнуват: Григор, Гриша
Сложете на масата: тонизиращи напитки, тъй като името означава “бодърстващ”

26 януари – преп. Ксенофонт, Мария и синовете му
Имен ден празнуват: Живко/a, Зоя
Сложете на масата: ядки, варива и мед

Източник: ladyzone.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: