Сезонното хранене и фермерските продукти – вашият щит срещу болестите!

Сезонното хранене и фермерските продукти -вашият щит срещу болестите!

Сезонното хранене не е откритие на съвременният човек, а позабравено останало знание от нашите предци, на което сякаш в забързаното си ежедневие не обръщаме нужното внимание.

Нашите баби и дядовци не са имали голям супермаркет наблизо и са хапвали само това, което земята и майката природа са им  давали. Не са си купували екзотични плодове по всяко време на годината, с изключение на опашките за банани и портокали по соца за Нова година. И не са имали алергии към глутен, защото зърнените култури не са били изкуствено подобрявани и обработвани с пестициди. Всъщност алергиите са бича на новото, модерно време и е време да се вземем в ръце и да си помогнем сами!

Решението е да имаме волята да се въздържаме от покупки на храни от големите вериги супермаркети

Kъдето 2/3 от продуктите по щандовете са внос и са пропътували хиляди километри докато стигнат до трапезата ви. Колкото и да се хвалят, че подпомагат българската продукция, хипермаркетите почти не допускат родни стоки до обектите си. Слава Богу, че има хранителни кооперативи като Хранкооп, които организират популярните фермерски пазари в София и чиято мисия е именно достъпа до чиста храна за хората в големите градове.
 

Ралица Касимова и Николай Генов от Хранкооп

Координаторите на кооператива на малки производители и семейни фирми от цяла България

Николай Генов и Ралица Касимова, твърдо застават зад своята кауза за чиста, сезонна храна от плодове и зеленчуци, пчелни, млечни и месни продукти, произведени на българска земя от местни фермери. Те са внимателно подбрани и проверени за качество и методи на производство, преди да си ги купите директно от производителите на фермерските пазари както следва:

Всяка сряда – на пазар ”Иван Вазов” в едноименния квартал в София

Всяка събота – на пазар Римската стена в квартал ”Лозенец в София

Всяка последна събота и неделя от месеца – в градинката на НДК в София

Всеки четвъртък – на пазара в гр. Добрич

Само през летния сезон – на пазара в гр. Балчик

Може да си поръчате фермерски продукти, които да си вземете на място от пазара в определени дни от седмицата, на сайта на хранкооп.
 

 
А сега, предлагаме на вниманието ви информация за сезонното хранене и неговите предимства, публикувана в сайта know-how-to-cook.com.

Искамe да обърнем по-голямо внимание на многообразието, с което природата ни дарява всеки ден, всеки месец, през цялата година. Разнообразие, на което да се насладим и което има за цел да даде на тялото ни най-нужните му витамини и минерали в този период от годината.

Именно в това се крие силата на сезонното хранене.

 

 
Природата е всемогъща. Природата знае от какво има нужда тялото ни през всеки един сезон и се е постарала да ни го осигури. Да се вслушваме по-често в нея. Какво ще кажете?
 

 

Предимства на сезонното хранене

Сезонното хранене има много преимущества, както за тялото ни, така и за природата.

  • Сезонните храни ни дават точните хранителни вещества, от които имаме нужда през съответния сезон;
  • Сезонните продукти са по-богати на витамини и минерали, защото обикновено са отгледани навън, а не в оранжерии. Те са успели в максимална степен да усвоят хранителните вещества от почвата и слънцето и по този начин да ни осигурят изобилие от витамини, минерали и ензими;
  • Купувайки местни сезонни плодове и зеленчуци, подкрепяме родните производители и икономика. Може да ги открием на всеки пазар или да ги отгледаме сами. Обикновено са по-евтини и по-достъпни. Така освен, че се храните с качествена храна, успявате да контролирате семейния бюджет;
  • Не са пътували хиляди километри преди да достигнат до трапезата ни;
  • Имаме невероятната възможност да опитваме нови храни и да експериментираме със сезонни рецепти

Някак неусетно вече сме на прага на лятото. Юни е. Юни е месецът, в който рязко променяме менюто. Месецът, който асоциираме със сочни и зрели череши. Време е да кажем „чао“ на изобилието от зеленолистни зеленчуци, на които се радвахме през изминалите три месеца. В менюто си намират място типично летните зеленчуци като тиквички, краставици и домати. Все още са в началото на сезона си и най-вероятно са отглеждани в оранжерии, но съвсем скоро ще бъдат в изобилие.

Сезонни храни – юни

Разнообразието от плодове става все по-осезаемо. Към ягодите, които ни радват от миналия месец, се присъединяват черешите. Един от любимите ми плодове, Вишните и вишнапа (хибрид между череша и вишна) започват да зреят в началото на юни.

Обичате ли черници? Сега е пикът им. Дърветата, а и всичко под и около тях, буквално е отрупано от плод. Черни или бели, толкова са сочни и вкусни, а незаслужено пренебрегвани. Знаете ли, че черниците се считат за супер плод. Доказан източник на антиоксиданти, забавят стареенето, понижават кръвната захар и холестерола. Богати на витамин С, К, калции, желязо и фибри.

В края на месеца, можем да очакваме и първите сладки оранжеви кайсии. Някои ранни сортове малини също започват да зреят през юни, но пикът им е през юли и следващите месеци.

Снимки: Гозбата на България

Източник: know-how-to-cook.com.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: