На 27 и 28 май до пилоните на НДК в София за трети път ще се проведе Фермерски фестивал, организиран от Хранкооп София- кооператив за чиста храна.
Те са в красивия град Казанлък, в Долината на розите, за да сготвят традиционни гозби с домакините си Дора и Митра.
Най-истинският и най-важен български празник, когато с гордост честваме делото на светите братя Кирил и Методий, създали глаголицата!
Петото издание на традиционния фолклорен фестивал в село Българево ще се проведе на 2 и 3 юни с богата програма от песни и танци.
Те имаха много труден съперник- Цветанка и Петруна от местната женска фолклорна група „Детелина” при народно читалище „Христо Ботев – 1903”.
Нашите партньори от DUKA, с чиято помощ създавате своята кухня на мечтите, ще зарадват един от вас с чудесна награда.
Патрисия и Евгени имат трудна задача в кулинарната битка с главния готвач на къща за гости Уишмор Георги Георгиев.
11 май е ден за почит на светите братя Кирил и Методий – създатели и разпространители на първата славянска азбука – глаголицата. Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.
Опитайте рецептата за гологлавка, което е вид тутманик, представен от нашите домакини от село Стакевци, община Белоградчик.
Гергьовден се празнува всяка година на 6 май. На тази дата православната църква чества св. Георги Победоносец.
Обявен е за Ден на храбростта и Българската армия и се отбелязва Денят на овчаря.
Агнешкото за Гергьовден е традиционен избор за празничното меню на трапезата ни. Предлагаме ви полезни съвети как да познаете хубавото месо.
Екипът на ”Гозбата на България” с радост прие поканата на Община Разлог да сготвим празнично меню в предаването, което ще излъчим на 6 май за Гергьовден.
17 производители на вино от региона се обединиха, за да създадат винена карта на Западна и Централна Дунавска равнина.
След тригодишно прекъсване голямото изложение-дегустация на вносни вина се завръща триумфално на 13 и 14 май в зала 3 на НДК.
”Гозбата на България” гостува за първи път в Северозападна България. Нашата домакиня Емануела Лионова ни представи опитната кулинарка Нина Иванова, чиито три турлашки гозби Мила и Милен трябваше да повторят.
Банановият сладкиш, който Свилен от Кремиковския манастир приготви при гостуването на Мила и Милен, пожъна голям успех и ето, че вече ще може да си го направите вкъщи, следвайки рецептата.
В празничния епизод на ”Гозбата на България”, Патрисия и Евгени готвят в село Кубратово, район ”Нови Искър” с тяхната домакиня Краси Паунова.
Страстната седмица започва от понеделник след Цветница и завършва с Великден. Ето какво може да се яде през тези дни.
Православната църква отбелязва днес църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден.
Рецептата за Лучник е Гозба на месец февруари в ежемесечната ни Фейсбук игра на страницата на ”Гозбата на България”.
На Благовещение се става рано, за да ти е богата годината. За първи път на Благовец трябва да се хапне нещо зелено – коприва, лапад, киселец, за да потече в тялото свежа кръв.
Нашите партньори от DUKA, с чиято помощ създавате своята кухня на мечтите, са ви приготвили чудесна награда преди Великден, за да зарадват един от вас!
Търновският суджук – храна с традиционно-специфичен характер, от днес вече е вписан в европейския регистър на този вид храни!
На 4 март честваме паметта на Св. Теодор Тирон, като празникът е известен под името Тодоровден, Конски Великден Тодорица или Тудорица. По традиция на празника се пости, като се консумират немазни храни.
На националния ни празник 3 март, за десети път 80-метрово знаме ще се развее от скалата до Гара Бов. Трибагреникът тежи 130 к и е широк 9 метра.
На 1 март отбелязваме идването на Баба Марта- любимият на малки и големи празник.
Той е свързан с пролетта и закичването с мартеници.
Дни преди празника на 26 февруари, ви предлагаме лесна и изпитана рецепта за домашна халва с бадеми за трапезата на Сирни Заговезни. Може да се добавят и други ядки, които обичате като фъстъци и шам-фъстък.
Нашите партньори от Чунче ЕООД, които се грижат да имате удобни ножове и дъски за рязане в своята кухня, са ви приготвили чудесна и много полезна награда, с която ще зарадват един от вас!
В поредния епизод на ”Гозбата на България” гостуваме на братовчедите Георги и Яница в живописното село Пресяка, за да сготвим дърпана баница със свинска мас и лучник.
Православната църква отбелязва църковния празник Успение на Свети Кирил Славянобългарски, чества се и празникът по стар стил на Свети Трифон Зарезан, познат като Ден на лозаря, както и празникът на влюбените – Св. Валентин.
Баба Дешка,популярната кулинарка от село Горно Драглище край Банско, посрещна с хоро на мегдана водещите Патрисия и Евгени в поредния епизод на готварското забавно риалити ”Гозбата на България”.
Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS (на стойност 1 лев) на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.
За първи път Празникът на сланината и греяната ракия в гр. Априлци ще продължи два дни: 11-12.02.23 г. /събота и неделя/ и ще се проведе на новия неделен градски пазар в кв. Ново село, Център, гр. Априлци, с много нови участници!
В нашия сайт има по нещо за всеки – професионални и домакински ножове KAI, Suncraft, кухненски ножове от подбрани японски майстори, водни заточващи камъни NANIWА, ръчни триони Silky, лозарски и градински ножици Okatsunе.
С нашите приятели от Hot Farm/Люта ферма в село Страшимирово, сме приготвили за ЕДИН от вас прекрасна награда- техният най-продаван комплект с люти продукти на фермата.
Петльовден е приеман като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден
На 18 януари празнуваме Атанасовден, в чест на Св.Атанас- египетски богослов и духовник, патриарх на Александрия от 328 до 373 година от н.е.
На 13 ти срещу 14 януари сурвакарите в Пернишко ще надянат маските, ще опашат тежки пояси със звънци и ще играят край ритуалните огньове, за да благословят земята и хората за по-добър живот.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Дана, Капка, Борил, Богомил,Борил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара Банчо, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божан, Божана, Божил, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Теодосий.
Смята се, че най-могъща е мълчаната вода, направена в нощта срещу Богоявление или Водици – на 5 срещу 6 януари.
Да ни е честита новата 2023г.! Честит имен ден на Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела, Въло, Влайко!
През целия ден домакините следят какъв човек ще прекрачи най-напред прага им.Първият гостенин се кани на трапезата и се гощава обилно.
Харесайте фейсбук страницата ни. Разгледайте предложените гозби и посочете в коментар под публикацията кой номер рецепта избирате.
Св. Николай помага на страдащите и укрепва слабите със словото на истината и вярата. Той е считан за патрон на рибарите и закрилник на търговците и банкерите.
Активните български производители и вносители и техните най-добри ракии и спиртни напитки под един покрив.Изложба на най-голямата колекция на Балканите от испански брендита.
В народния календар Андреевден се приема като начало на зимния празничен цикъл.В Западна България празникът се отбелязва още и като Мечкинден.
Еми Маринова е първият производител на вино от Югоизточна Европа, завършила с отличие престижната Четвърта степен на WSET.
На 24 ноември Православната църква почита Света великомъченица Екатерина.Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.
Боб с капаче готвиха в епизод 11 на „Гозбата на България” Патрисия и Евгени.Домакинята Рени Кунова от с. Въбел предложи хубава рецепта за боб в гювечета, покрити с капачета от тесто.
11-ото издание на най-големия форум на българското вино DiVino.Taste ще се проведе от 11 до 13 ноември 2022, в зала 4 на Интер Експо Център, София
Домакини бяха бутиковата семейна винарска изба Шато Бургозоне край Оряхово, а местните ястия показа Виолета Тачева
Православните християни почитат днес светите ангели и техния водач – Св. Архангел Михаил, който стои до Божия престол и чието име означава “Кой е като Бога”.
За ГОЗБА НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ беше избрана рецепта номер 4 – пълнен патладжан с булгур и пилешко филе на тиган, сготвена от семейство Джоневи.
Пред насъбралото се множество министър-председателят на България Александър Малинов прочита Манифеста за обявяване на независимостта на България
Атрактивна музикална програма, вкусни демонстрации, игри и кулинарни изкушения ще ви очакват от 9 до 11 септември 2022 в Морската градина
В петък 26 август от 18:00 часа кметът на Каварна Елена Балтаджиева ще покани майстори на морските деликатеси, с които заедно ще покажат кулинарни умения.
Оригиналният български формат ще се излъчва всяка събота от 21ч. по телевизия Евроком, с повторение в сряда от 22ч.
На 10 август е Денят на Свети Лаврентий – патрон и покровител на готвачите
Начален тласък на преселването дава Чипровското въстание и преследването на българите католици след потушаването на въстанието.
Тази нощ е най-мистичната в годината. През тази нощ са възможни чудеса !
На 24 юни празнуваме Еньовден.Тайнството му е магична смес от езически обреди и християнски вярвания.
Гергьовден е сред най-тачените празници, а имениците гордо носят името си и богато празнуват на този ден. Честит празник!
В първата част от епизода, посветен на селото по пътя на лавандулата, ще видим как се справят домакините с тристепенното си меню.
Бюрекът се оказа лесна топка за водещите Патрисия и Евгени Ето, че дойде време и за продължението на Малиновската сага в „Гозбата на България”
По Великден хлябът винаги се прави на Велики Четвъртък, след боядисването на яйцата. В самото боядисване също има ред.
Събитието включва кулинарен конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, кулинарна демонстрация на Иван Звездев с дегустация…
Поли Паскова ще представи дългоочакваният фолклорен спектакъл ”20 години живот с песен” на 13.04. в Зала 1 на НДК
Първо се приготвя плънката, като се слагат нарязаните ситно лук и чушка да се задушават в 2-3 с.л. олио. След това се прибавя каймата и се бърка
Wine & Spirits Show 2022 с второ издание от 7 до 9 април в Интер Експо Център. То е единственото международно бизнес изложение, което…
„Танците на българина“ е мотото на големият спектакъл, който ще събере в едно ансамблите „Тракия“, „Филип Кутев“, „Пирин“, „Странджа“
На Благовещение имен ден празнуват всички, с имена Блага, Благо, Благой, Благовест, Благовеста, Благомира, Евангелия, Евангелина, Ванга, Вангела, Вангелия, Вангел.
В рамките на GASTRONOMIX 2022, на 16 март, сряда, от 14:00 часа, ще се проведе кръгла маса на тема Храна с нулев отпадък
Във Видинския край казват, че ‘’от Тодоровден денят започва да расте колкото пуснат плуг’’ или ‘’дойде ли Тодоровден, дошло е лятото’’
Заповядайте в събота на кукерски фестивал – 26 февруари и в неделя – 27 февруари от 11:30 ч. на стадион „Левски“, гр. Елин Пелин
По време на снимките на предаването, Патрисия определено успява да се сработи с екранния си партньор Евгени Коцев
” Легендата за произхода на ястието е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните “