10 февруари-Ден на пчеларя

 На 10 февруари православната църква почита Св.Харалампий, закрилник на пчелите и Св.Великомъченица Валентина. В народната памет денят е останал като Чуминден.

Св. Харалампий бил епископ в гр. Магнезия, Мала Азия. Умрял през 198 г. на 113-годишна възраст. През живота си страдал много, гонен и измъчван от противниците на християнството. Раните му обаче чудодейно се излекували, което карало хората да повярват в чудесата на християнската вяра.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на лошите болести и най-вече на чумата. Често е изобразяван като повелител на болестта, която е окована с девет вериги.

За да се предпазят от злата чума, на 10 февруари стопанките не извършвали никаква работа. Единствено ставали рано, за да опекат обреден хляб. Украсявали го с кръст в средата, а около него пъпки /символизиращи чумата/. После го намазвали с осветен в църквата мед. От осветения мед се оставяло настрана за лек през годината.


И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ, На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година.

Днес празнуват имен ден хората, носещи имената Валентин, Валентина, Валери и Валерия. На 10 февруари именици са и Харалампи и Ламби.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: