Постна содена питка за Бъдни вечер

Тайнството на Бъдни вечер няма да е пълно без обредния хляб, който задължително е постна содена питка.

Обредните хлябове са с кръгла форма и върху питката може да се правят различни изображения от стопанския двор и нивата – жито, грозде, домашни животни. Днес нямаме възможност да спазваме всички тези стъпки – носене на “мълчана вода”, ритуално пресяване на брашно, ритуално замесване, но задължително питката ни трябва да е постна.

Предлагаме ви рецептата за содена питка на кулинарната блогърка Илиана Николова, която тя приготви за ”Гозбата на България” в гр. Ловеч. Интересното при нея, че Илиана не меси в кладенче, а добавя брашното и продуктите във водата.

Рецепта за содена питка за Бъдни вечер:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

6 ч.ч. брашно

2 ч.ч. вода топла вода

1 1/2  ч.л. сода

2 ч.л. сол

1- 2 с.л. оцет

10 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В купа се слага толата вода

Содата се гаси с оцета, слагат се солта и олиото

Добавяме постепенно брашното, по малко. Бъркаме до получаване на консистенция, удобна за месене.

Преместваме на плота и месим, докато тестото спре да лепне.

Отделяме малка топка от него и оставяме цялото тесто да почине за 15 минути

Намазваме с олио дъното на тавата и преместваме голямата топка тесто там, като натискаме внимателно, докато одобие кръгла форма.

С отделеното брашно приготвяме украса, както ни харесва. На питката за Бъдни вечер се слагат различни символи, които да донесат здраве, благоденствие и щастие в семейството.

Намазваме питката с малко вода, за да се залепят елементите на нашата украса от тесто.

Мажем с олио питката и слагаме да се пече  в загрята фурна за 30-40 мин на 180 градуса.

След като извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да омекне.

Светли празници!

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: