Тайнството на Бъдни вечер няма да е пълно без обредния хляб, който задължително е постна содена питка.
Обредните хлябове са с кръгла форма и върху питката може да се правят различни изображения от стопанския двор и нивата – жито, грозде, домашни животни. Днес нямаме възможност да спазваме всички тези стъпки – носене на “мълчана вода”, ритуално пресяване на брашно, ритуално замесване, но задължително питката ни трябва да е постна.
Предлагаме ви рецептата за содена питка на кулинарната блогърка Илиана Николова, която тя приготви за ”Гозбата на България” в гр. Ловеч. Интересното при нея, че Илиана не меси в кладенче, а добавя брашното и продуктите във водата.
Рецепта за содена питка за Бъдни вечер:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
6 ч.ч. брашно
2 ч.ч. вода топла вода
1 1/2 ч.л. сода
2 ч.л. сол
1- 2 с.л. оцет
10 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа се слага толата вода
Содата се гаси с оцета, слагат се солта и олиото
Добавяме постепенно брашното, по малко. Бъркаме до получаване на консистенция, удобна за месене.
Преместваме на плота и месим, докато тестото спре да лепне.
Отделяме малка топка от него и оставяме цялото тесто да почине за 15 минути
Намазваме с олио дъното на тавата и преместваме голямата топка тесто там, като натискаме внимателно, докато одобие кръгла форма.
С отделеното брашно приготвяме украса, както ни харесва. На питката за Бъдни вечер се слагат различни символи, които да донесат здраве, благоденствие и щастие в семейството.
Намазваме питката с малко вода, за да се залепят елементите на нашата украса от тесто.
Мажем с олио питката и слагаме да се пече в загрята фурна за 30-40 мин на 180 градуса.
След като извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да омекне.
Светли празници!
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.