Какво по-вкусно може да има от домашно приготвения хляб!
Особено, когато използваме едно от най-добрите брашна на българския пазар, произведено във фирма ТЕХРА.
Разнообразието им от продукти малко ни затрудни, но в крайна сметка се спряхме на готовата смес за многозърнест хляб, като основно ни привлече балансираният му хранителен състав.
Пълнозърнестото пшенично брашно ”Грахам” е наречено на името на америкиканския свещеник и диетичен реформатор от 19 век Силвестър Греъм, който популяризирал използването му и го препоръчвал за консумация.
И има защо!
За разлика от белите, фино смлени брашна, в пълнозърнестото брашно са запазени напълно хранителните вещества (въглехидрати, белтъчини, мазнини, фибри, минерални вещества, ензими), защото се използват всички части на зърното: обвивка, ендосперм и зародиш.
Именно заради тях и цветът на брашното в многозърнестата смес на ТЕХРА има сивкаво-кафяв цвят
Тестото не е толкова еластично при месене, но за сметка на това готовият хляб е изключително полезен и както се оказа, много вкусен!
Освен пълнозърнесто брашно ”Грахам”, тук е добавено и малцово брашно, което се получава от покълнали ечемичени зърна. Добавянето на малцово брашно води до положителен ефект върху обема, свежестта и преди всичко върху аромата на хляба.
Във всичко това се убедихме и ние, когато замесихме нашия многозърнест хляб от готовата смес на фирма ТЕХРА. Още повече, че производителите не са спестили от сусамовото, слънчогледовото и лененото семе, които бяха в достатъчно количество и приятно се усещаха при месенето и хапването на готовия ни хляб.
Въпреки, че върху опаковката на брашното има указания за две рецепти за приготвяне на хляб – едната с машина за печене (домашен робот), а другата за замесване тестото на ръка, ние решихме да ви предложим изпитаната с годините рецепта на нашия продуцент Румяна Благоева, която беше любопитна да изпробва многозърнестата смес на ТЕХРА.
Необходими продукти
- 500 гр. от готовата смес за многозърнест хляб на ТЕХРА
- 150-200 мл. топла вода
- 1 ч.л. сода за хляб
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
1. В купата с брашното правим кладенче и прибавяме киселото мляко с лъжичката сода в него
2. После добавяме зехтина и накрая топлата вода
3. Разбъркваме хубаво със супена лъжица до сгъстяване на консистенцията и дoбавяме още брашно, ако сместа е твърде течна или лепне
4. Изваждаме оформеното тесто и месим за няколко минути върху твърда повърхност до оформяне на хляба ни
( Не се притеснявайте, че тестото се усеща моро и лепнещо, така трябва да бъде )
5. Правим разрези отгоре, за красота
6. Оставяме готовото тесто да почине за 5 минути
7. Печем в загрята фурна на 180 градуса за 25 минути
8. След като е готов, поръсваме хляба с вода и завиваме в памучна кърпа
9. Оставяме да изстине, преди да разрежем
И ето, резултатът – получи се наистина много вкусен тъмен хляб със семена от слънчоглед, сусам и лен, точно както го описваха от ТЕХРА – ”с висок обем и аромат на препечена коричка”!
Опитайте тази рецепта и вие, а многозърнестата готова смес на ТЕХРА може да си закупите тук
Автор: Румяна Благоева
Източник: tehra.com, unipek.com
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.