На 25 март всички християни празнуват този тържествен ден в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника – Благовещение.
“Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”
В българската традиция денят се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата и е известен като Благовец, Благовещение или половин Великден.
Според поверието , в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.
Трапезата на Благовещение
Благовещение се пада по време на Великия пост — период на въздържание от животински продукти, но този ден е едно от малкото разрешени изключения, когато църквата позволява консумация на риба, вино и олио. Затова централно място на трапезата заема печена или пържена риба, най-често шаран, пъстърва или кефал. Често рибата се пълни с ориз, зеленчуци, орехи или гъби.
Пролетни зелени ястия и свежест в менюто
Тъй като Благовещение съвпада с първите дни на пролетта, на трапезата често присъстват зелени салати, спанак, коприва и други сезонни зеленини. Те символизират новия живот, събуждането на природата и обновлението. Приготвят се постни ястия като пълнени чушки с ориз, зелен боб, картофи с подправки и тиквички на фурна.
Хляб и мед — за здраве и благоденствие
В някои региони се меси обреден хляб, който се украсява с кръст или с птица — символ на благата вест. Хлябът се поднася с мед и сол — според народното вярване, за да е „сладък и хармоничен“ животът в дома.
Ядки, сушени плодове и сладкиши
На трапезата се добавят още ядки, сушени плодове и постни сладкиши — например ореховки, меденки, тахан халва или сладки с мармалад. Те допълват усещането за празник, макар и в постна форма.
Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, като духовен семеен празник и на света Богородица.
Днес имен ден имат Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.
Честито Благовещение!!