25 март е – Свето Благовещение! Какви гозби са разрешени

На 25 март всички християни празнуват този тържествен ден в чест на Благата вест, която Архангел Михаил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син – Спасителя на света. Благата вест дава и името на празника – Благовещение.

“Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”

В българската традиция денят се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата и е известен като Благовец, Благовещение или половин Великден.
Според поверието , в този ден долитат кукувицата и лястовицата и носят благата вест, че зимата си е отишла, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.. Смята се, че на Благовец трябва за пръв път да се хапне нещо зелено – коприва, киселец или лапад, за да потече в тялото на човека нова кръв.

На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.
На Благовец момите и младите булки не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите. Вярва се, че от техния поглед младите могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат. През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото.В ранното утро ритуално се прогонват от дома дивите твари. После се запалва събраната от пометения дом смет и всички прескачат огъня по три пъти срещу змийско ухапване.

Трапезата на Благовещение

Благовещение се пада по време на Великия пост — период на въздържание от животински продукти, но този ден е едно от малкото разрешени изключения, когато църквата позволява консумация на рибавино и олио. Затова централно място на трапезата заема печена или пържена риба, най-често шаран, пъстърва или кефал. Често рибата се пълни с ориз, зеленчуци, орехи или гъби.

Пролетни зелени ястия и свежест в менюто

Тъй като Благовещение съвпада с първите дни на пролетта, на трапезата често присъстват зелени салатиспанаккоприва и други сезонни зеленини. Те символизират новия животсъбуждането на природата и обновлението. Приготвят се постни ястия като пълнени чушки с ориз, зелен боб, картофи с подправки и тиквички на фурна.

Хляб и мед — за здраве и благоденствие

В някои региони се меси обреден хляб, който се украсява с кръст или с птица — символ на благата вест. Хлябът се поднася с мед и сол — според народното вярване, за да е „сладък и хармоничен“ животът в дома.

Ядки, сушени плодове и сладкиши

На трапезата се добавят още ядки, сушени плодове и постни сладкиши — например ореховки, меденки, тахан халва или сладки с мармалад. Те допълват усещането за празник, макар и в постна форма.

Благовещение е празник, честван у нас преди десетилетията и като Ден на майката, като духовен семеен празник и на света Богородица.

Днес имен ден имат Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Честито Благовещение!!

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: