Енчо Керязов готви в „Гозбата на България“ с вино, вдъхновено от траките

Енчо Керязов готви в „Гозбата на България“ с вино вдъхновено от траките

Световноизвестният цирков акробат приготви ямболски милинки и традиционна пилешка кавърма с вино KABILE

Световноизвестният цирков артист Енчо Керязов за пореден път успя да смае цяла България. Този път обаче изненадата не дойде от спортната арена, а от кухнята на талантливия акробат, където той доказа, че е истински готвач – виртуоз.

Енчо завършва пилешката кавърма
Енчо завършва пилешката кавърма

Този уикенд родната звезда Енчо Керязов и синът му Радостин бяха домакини в кулинарния риалити формат на телевизия Евроком “Гозбата на България”.

Пред камерите на Гозбата на България, култовата двойка от град Ямбол запретна ръкави и приготви вкусни милинки и традиционна пилешка кавърма, подправени с несравнимо чувство за хумор и в компанията на ароматното Мерло и Каберне Совиньон от серията KABILE на „Вила Ямбол“.

 

Пилешката кавърма с червено вино на двата отбора
Пилешката кавърма с червено вино на двата отбора
Ямболските милинки
Ямболските милинки

Водещите Мила и Милен се отправиха по пътя на виното

Задачата им беше да разкажат на зрителите за култа на траките към божествената напитка и за традициите във винопроизводството, които са с дълбоки корени в района на древния град Кабиле край Ямбол.

През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх.

Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.

Мерло и Каберне Совиньон от серията KABILE на „Вила Ямбол“

Наследството на Траките

Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Винарната се намира едва на няколко километра от античния град, а ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината KABILE. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.

Заглавна снимка: Енчо Керязов и синът му Тити

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: