Гергьовден – празник на победата над злото и пазител на реколтата и стадата

Гергьовден е сред най-тачените празници, а имениците гордо носят името си и богато празнуват на този ден. Честит празник!

На Гергьовден Българската православна църква чества дена на Свети Георги Победоносец- мъченик за християнската вяра, загинал през 303г. при управлението на римския император Диоклециан. Житието на светеца разказва, че той едва 20-годишен имал висока военна титла, като талантлив пълководец и затова е възприет като покровител на войската. В името на религията той отказва да гони и изтезава християни. Недалеч от неговия гроб се появява змей, който опустошава областта, но светецът успява да се справи с чудовището. В иконографията Свети Георги винаги е на кон и въоръжен, а в нозете му е убита ламя. В народните песни и легенди е надарен с юначество и мощ да порази змея и да освободи изворите и дъжда/росата.

Гергьовден се отбелязва и от християни и от мюсюлмани. Те го наричат Хадралез или Хъдърлез.

На днешния ден земеделските стопани са отивали да нагледат нивите и да се уверят, че реколтата се развива добре. Именно на Гергьовден започва работната година на селянина, а приключва на Димитровден.Според народните представи Свети Георги е покровител на земеделците и най-могъщия защитник на стадата.Затова на този ден се извършват множество обичаи за плодородие и за здраве на животните. Още преди изгрев слънце и преди да пропеят петлите, хората се търкалят в утринната роса, за да не ги боли кръст през годината. Вярва се, че росата по Гергьовден има особена целебна сила.Също така се вярва, че дъждът по Гергьвден е много плодонбосен- ”всяка капка носи жълтица”.

След като слънцето изгрее, жителите на селото се събират, за да се претеглят на кантар и да се люлеят на люлки, вързани на зелено дърво за здраве. Рано сутринта се извършва и ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша. На Гергьовден става и първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината. Като курбан за светеца се коли първото родило се бяло мъжко агне. То се носи на общоселска трапеза и се приготвя дроб сърма.

Жените носят обреден хляб, който се нарича кошара. На трапезата се слагат квасено мляко, гергьовска баница със сирене, мляко и ориз, живо, яйца. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън.

Имен ден празнуват Георги, Галя, Ганчо, Ганка, Гергана, Гергина, Генчо, Гиньо, Гоце, Гинка, Гео.

Източник:Старинни рецепти за празници и обреди.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: