Готвим родопски специалитети в село Змиево

В село Змиево, Патрисия и Евгени трябва да повторят родопски специалитети, приготвени от местната кулинарка Мария Берова.

Мария Берова

В къщата за гости на писателката Мона Чобан Артел 13, младите кулинарни пътешественици ще се равихрят с пълна сила, за да се опитат да повторят три автентични гозби- кашник, тенурки и зетьовата манджа урда.

Село Змиево се намира в Южна България  на 21 км от областния град Смолян , 12 км от Рудозем и на 11 км от известното с боба си село Смилян.  Разположено е на надморска височина около 1000 м, а Югоизточното му разположение позволява то да бъде огряно целодневно от слънцето.  В Змиево времето е спряло, то е едно то онези умиращи български села, за които те заболява сърцето.Тук има 15 къщи и 7 жители, сред които и нашата домакиня Мона Чобан.

Евгени, Мария Берова, Мона Чобан и Патрисия

Предполага се, че селото възниква след заселването на съседното с. Вълчан, което според преданията е в периода 1700 – 1750 г.

В миналото местността е била важен път от Гърция през с. Елховец – с. Иваново – с. Вълчан – с. Смилян – Смолян (Пашмакли).Пътят, който свързва с. Вълчан със с. Смилян, е в близост до път, прокаран от римляните.Селото е част от екопътека, водеща към село Смилян. Нашите младежи обаче не се придвижват по нея, а по петкилометровата осечка черен път, която е приятно предизвикателство, ако си с подходящия автомобил.

Дали Патрисия и Евгени успяха да се доближат до майсторското изпълнение на потомствената родопчанка Мария Берова и през какви драми преминаха двата отбора, ще разберете, ако гледате ”Гозбата на България”, събота 22 юли, от 21ч. по телевизия Евроком.

Повторение неделя от 14ч. и сряда от 22ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: