‘’Гозбата на България’’ раздаде своите Първи кулинарни награди

На 26 ноември в София, на откритата сцена на Sofia Christmas Fest пред НДК , бяха връчени Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България 2023’’.

Снегът, ледения вятър и минусовите температури не спряха участници в СЕЗОН 2 на предаването от цялата страна да уважат събитието.

За готвене на живо с брашно от ТЕХРА, на щанда на ‘’Гозбата на България’’, пристигнаха Баба Дешка от село Горно Драглище и Божанка Дамянова от село Руец, която бе приготвила и вкусотии за хапване. За доброто настроение се грижеха две от неуморните Палави баби, които заедно с баба Дешка изпълниха по-късно и музикалната си изненада, към която се присъедини преподавателят по пиано от Музикалната академия в София доцент д-р Явор Гочев.

Баба Дешка и Палавите баби, съпровод на тъпан Явор Гочев

Студеното време не позволи да се осъществи кулинарния дуел на сцената на наградите, за който от Смолян пътува и Шеф Снежи Орлова. Но поводи за готвене има достатъчно, здравето е на първо място.

Точно за церемонията облаците намаляха и грейна слънце. Водещите на предаването, Евгени Коцев, Мила Виденова и Милен Николчев , бяха представени на сцената от автора и продуцент на телевизионното риалити Румяна Благоева.

Победителите в отделните категории получиха изящна статуетка, дело на художника Стефан Петров и награди от бутикова изба ‘’Better Half’’, Пушени подправки ‘’ХАВАНЧЕ’’ и Ферма за люти чушки Hot Farm.

Ето и победителите в осемте категории:

’Имало едно време’’– награда за най-добра автентична / традиционна гозба – Огледна баница от село Баничан, община Гоце Делчев, приготвена от Румяна Джибова.

Румяна Джибова получи наградата за най-автентична гозба

„Замесено с любов“ – награда за най-добро тестено изделие – Лучник от село Пресяка, община Ловеч, приготвен от Яница Георгиева.

Симона Драганова от ТЕХРА връчи наградата за най-добро тестено изделие на майката на Яница.

„Опасен чар“– награда за най-атрактивен домакин – Баба Дешка от село Горно Драглище, община Разлог.

Баба Дешка прие статуетката за най-атрактивен домакин от Евгени

„Сладко изкушение“ – награда за най-добър десерт – Десерт с тиква, мед и роза дамасцена от село Змейово, община Стара Загора, приготвен от Николай Далаков. Гергана Костова, зам.кмет на Община Разлог обяви победителят в тази категория.

Наградата спечели десерт с тиква, мед и роза дамасцена

„Красотата ще спаси света“ – награда за най-красива презентация на ястие – Гювеч с еленско от град Банско, приготвен от Шеф Васил Спасов.

Шеф Васил Спасов получи наградата за най-добра презентация на ястие от художничката Мишер Руева

„Неочаквано добра комбинация“ – награда за най-добра нестандартна комбинация на продукти/нестандартна интерпретация на рецепта – Бонбони с люти чушки от село Страшимирово, община Белослав, приготвени от Дарина и Славена Родинови.

Славена Родинова получи по-рано наградата си от Евгени Коцев

Награда на зрителите беше избрана чрез онлайн допитване от 11-те „Гозби на месеца”.

Снежи Орлова получи Наградата на зрителите от Лили Желязкова от телевизия Евроком.

С 36% от зрителския вот, наградата спечели рецептата за Родопски пататник, приготвена от Шеф Снежи Орлова по време на Фермерския фестивал на Хранкооп в София.

На второ място с 19% се класира рецептата за Сухи чушки с боб от гр.Ловеч, приготвена от Илиана Николова.

На трето място с 12% от зрителския вот, се класира рецептата за Печено агне на пещ, приготвена от Божанка Дамянова от село Руец, община Търговище.

С разлика от 1%, на четвърта позиция зрителите избраха да е рецептата за Лъжлива шкембе чорба от село Съботковци, община Габрово, приготвена от Ели Петрова.

Голямата награда „Гозбата на България“ – награда за цялостно представяне в епизод на предаването, определена от Ути Бъчваров, спечели с. Стакевци, община Белоградчик.

Ути Бъчваров определи победителя за Голямата награда ”Гозбата на България 2023”

Лошото време не им позволи да присъстват лично, но наградата ще бъде предадена на кметския наместник на селото Свилен Георгиев.

Първите кулинарни награди ‘’Гозбата на България’’ ще бъдат излъчени на 30 декември, събота от 21 ч. по телевизия Евроком.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: