На 26 октомври празнуваме Димитровден

На 26 октомври православната църква почита паметта на Св.вмчк Димитрий Мироточиви, чиито мощи се пазят във великолепна базилика в родния му град Солун.

Според народните вярвания св.Димитър и св. Георги са братя-близнаци. В църковната живопис св.Георги се изобразява върху бял кон, обърнат надясно, убиващ ламя, а св. Димитър върху червен кон, обърнат наляво, пронизващ човек. И двамата са юнаци, побеждаващи чудовища и преборващи злото. Те си разделили годината по братски – за Свети Георги лятото, а за Свети Димитър зимата.

На Димитровден се прибират ралата, редят се дървата за зимата и се очакват първите снегове. На този ден младежите се завръщат по родните села и започва периодът на годежи и сватби. На Димитровден се прави курбан за светеца и се организират общоселски сборове с почерпка и веселби, за да се отбележи тържествено краят на лятото и на земеделската и животновъдна година. Следи се и кой ще влезе първи в дома ти, за да бъде идната година здрава и изобилна.

На трапезата се слагат обреден хляб, овче месо, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. Именниците приготвят супа от петел, ако са мъже или супа от кокошка, ако са жени. Десертът е от печени сезонни плодове.

Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димитра, Димитрана, Димо, Димка, Дичо, Митра, Митьо, Димана.

Източник: Старинни рецепти за празници и обряди

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: