Никулден е! Да ви се множат радостите, късмета и парите!

Никулден е един от най-обичаните християнски празници, на който всяка година на 6 декември православната църква почита паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Той е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай помага на страдащите, защитавал невинните, укрепва слабите със словото на истината и вярата. Той е считан  за патрон на рибарите и закрилник на търговците и банкерите. Съгласно митовете и легендите за подялбата на света, на светеца се падат реките, езерата и моретата.  Народните представи за „мокрия светец” или „рибния светец” са разнообразни по характер. Той се осмисля като момък с криле, който притежава огромна физическа сила. Лети със своите златни крила над океани и морета и постоянно влиза в люти битки с демоните от водата. В други случаи пък той е наричан „стари и зимни Свети Никола” и се описва като беловлас и белобрад старец, който свързваме с Дядо Коледа. 

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Подрежда се празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи.

В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.В други случаи пък той е наричан „стари и зимни Свети Никола” и се описва като беловлас и белобрад старец, който свързваме с Дядо Коледа.  

На Никулден завършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден става разделянето на спечеленото през сезона. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали при морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

Приготвянето на покрита по тялото риба с люспи е неделима част от традициите на Никулден. Най-често сред рибните ястия се приготвя пълнен шаран с орехи. Причината за това се корени във факта, че шаранът се смята за слуга на светеца. Когато веднъж той плувал със своята лодка в морето, нейният под се пропуква в резултат на силното вълнение. Свети Никола хваща един шаран и именно с него успява да запуши образувалата се пукнатина. По този начин той успява да спаси от сигурно удавяне останалите пътници в лодката.В народните представи на Никулден светецът носи първия сняг. Това става след като той разтърсва бялата си брада и от нея се изсипват първите снежинки. На този ден освен всичко останало се правят догадки и предсказания относно бъдещата реколта и времето. Свети Никола се счита още и за покровител на семейството и рода и пазител на имотите и стоката. За свой патрон го почитат не само рибарите. Това е характерно още за банкерите, кираджии, воденичари, търговци и ловци. Денят е обявен за официален празник на един от известните ни морски градове – Бургас.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. На празника, за да уважат именника в дома му, идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени предварително.

Източник: bulgarianhistory.org

Снимка: bnr.bg

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: