Патрисия и Евгени са в село Баня, община Разлог

В село Баня, община Разлог, Патрисия и Евгени имат трудна задача в кулинарната битка с главния готвач на къща за гости Уишмор (пожелай си повече) Георги Георгиев.

Отлично разположена на главен път Баня-Банско, на около 800 метра от центъра на селото, къща за гости Уишмор предлага целогодишно възможности за отдих край топлия минерален басейн в градината. Температурата е 36-38 градуса и е идеална за релакс и облекчава дълъг списък от болежки. Домакините ни приемат гости от март 2021г. с капацитет от 30 души, които могат да опитат  вкусни автентични традиционни специалитети от региона, като бохчата, която ще приготви Георги в този епизод на ”Гозбата на България”.

Красиви планински гледки, чист въздух, минерални извори – чудно местенце за отдих и спа процедури за цялото семейство – това е село Баня, община Разлог.

Един прекрасен символ на село Баня, съхранил се през вековете и устоял на превратностите на времето е запазената от римски времена минерална баня, известна като Стара Българска (Римска) баня, построена в типичен римски стил. Римската баня има характерен градеж – редуване на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли. Банята има изградена хипокаустна система за отопление, в стените има вградени канали, по които минавала топлата вода и така затопляла допълнително банята, като по този начин се създавала уютна атмосфера дори и през студените зимни дни. В стените има изградени ниши, където къпещите се оставяли дрехите си. Доказателство, че водите на село Баня, Разложко се отличават с лековитост, откриваме в легендите за живота на римляните, които употребявали активно магичните преимущества на местността. За лечебните свойства на минералната вода в Баня вероятно е знаел и Филип Македонски. Една легенда разказва, че той е идвал тук да лекува болните си крака. Намерените римски монети, при каптирането на водата при Старата българска баня са доказателство, че още в древността Баня е била известна с лековитите си води. Днес банята впечатлява посетителите с вълшебната атмосфера на пейзажа, съчетала хармонично история и предания, минало и настояще.

Другият интересен обект в селото е Турската баня, строена от заможното турско семейство Муртазови вероятно през XVII век. Има два входа, защото турците влизали с левия крак през лявата вратаq преди да са изкъпани, а след това излизали през дясната. При реставрацията са открити останки от постройка със съблекалня, щанд за бакалски стоки и кръчма. Преданието за построяването ѝ е свързано с гюлле, пълно с жълтици, което двама братя, участници във Венецианско-турската война, изпратили на баща си, но цялата любопитна история може да разберете на място. Точно срещу Турската баня се намира най-популярният инерален извор на село Баня- Благата вода, наречен така заради лековитите си свойства.

Каменот (известен и като Каменю, Крали Марков камък и Камако) е друга забележителност, която си заслужава да се посети.Тя представлява  oгpoмeн мeгaлитeн вaлyн /зaoблeнa cĸaлa /, ĸoятo , който спopeд лeгeндaтa  e пaднaл в изтoчнoтo пoднoжиe нa Πиpин, мeждy гpaд Бaнcĸo и ceлo Бaня. Mecтнoтo нaceлeниe гo нapичa ĸaмъĸa нa Kpaли Mapĸo. Лeгeндaтa, cвъpзaнa c мeгaлитния вaлyн глacи, чe Mapĸo излязъл нa лoв и xвъpлил oгpoмния ĸaмъĸ пo eднa ĸoшyтa.  Уcтaнoвeнo чe мeгaлитът e бил пoчитaн в дpeвнocттa ĸaтo cвeщeн и въpxy нeгo ca изceчeни жepтвeници. Cпopeд нapoднитe пpeдaния и лeгeнди въpxy мнoгo oт cĸaлитe пpи cвeтилищaтa, пocвeтeни нa Kpaли Mapĸo, ce нaблюдaвaт cлeдитe oт гepoя и opъжиятa мy – cтъпĸи, бoздyгaнът и caбятa мy.

В село Баня почти на всеки електрически стълб има гнездо на щъркели, според местните хора те са над 35 и постоянно се увеличават, привлечени от водоизточниците и чистия въздух.

A как се приготвят популярната тук бохча и запечен кашкавал със сладко от бели череши и как завърши кулинарната надпревара между Патрисия и Евгени и Георги Георгиев от къща за гости Уишмор, ще научите в събота, 13 май от 21ч. по телевизия Евроком. Повторение неделя 14ч. и сряда от 22ч.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: