Посрещаме Баба Марта и очакваме пролетта!

На 1 март, по стар и много обичан от нас, българите обичай, си честитим Баба Марта, образ от българския фолклор и даряваме на близки и познати мартеници.

Празникът, с дълбоки корени още от езическите времена, олицетворява надеждата за по-добри времена, които ще дойдат с така очакваната пролет. В усуканите бели и червени конци се крият елински и тракийски традиции.Те се носят за здраве и против уроки.Червеният конец е символ на сила и здраве, а белият на дълъг живот. В народната традиция най-възрастната жена в къщата закичва децата, животните и плодните дръвчета с усукани бели и червени конци, най-често от вълна. В някои райони на България освен бял и червен конец се слага и син, а в други се наблюдават и повече цветове.

Мартениците са предвестници на пролетта. Носят се, докато видиш първия щъркел, първото цъфнало дърво или до настъпването на пролетта.

След това се връзва на плодоносно дръвче или се оставя под камък. В някои краища  я хвърлят в река за да им върви по вода.
Има поверие, че ако под камъка, където е оставена мартеница, има мравки – годината ще бъде богата. Ако има едри буболечки – ще има голям приплод от едър рогат добитък. Ако има червеи – ще се въдят много коне.
В някои краища я вързват на плодоносно дръвче или я хвърлят в река за да им върви по вода. За да разберат каква ще е годината им хората са си намисляли един ден от 1-ви до 22 -и март и по него гадаели. Ако денят е слънчев – годината ще е успешна. Ако вали или времето е лошо – ще има трудности.

Мартениците са балканска традиция. Освен в България с мартеници се закичват в съседна Румъния (украшението се нарича мърцишор), Молдова, Албания, Македония, някои части на Северна Гърция и Западните покрайнини.

Днес имен ден имат всички с имена Марта, Мартин, Мартина, Евдокий, Евдокия.

Честит празник и нека късметът бъде с вас!

Източник: Хаджидрагановите къщи

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: