Дърпана баница със свинска мас и сирене

След кратък разказ за историята на Пресяка и възстановяването на падналия покрив на църквата ”Свети пророк Илия”, участниците в днешната кулинарна битка се отправиха към вилата на Георги в селото.

На фона на спираща дъха гледка, Поли и Милен видимо се притесниха, след като разбраха, че им предстои да приготвят сами корите за традиционната тук дърпана баница със свинска мас и популярния по този край лучник.

Дойде време и да ви представим рецептата за традиционната дърпана баница на Жоро.

Необходими продукти

 

  • 500 гр. пресято брашно ( като е хубаво да има малко повече понеже поема повече )
  • 400 мл. хладка вода
  • 250 – 300 гр. сирене
  • 4 супени лъжици свинска мас ( разтопена топла )
  • 1 ч.л. сол
  • няколко капки оцет

Начин на приготвяне

 
1. Намазваме тавата с мас. Маста я слагаме само в средата на тавичката, за да нямаме проблеми при дърпането

2. Слагаме 3-4 с.л. от свинската мас в тиганче и ги разтопяваме на тих огън ( хубаво е маста да е на стайна температура )

3. Пресяваме брашното за да се дърпа по-лесно

4. Загряваме около 300-400 мл. вода

5. Добавяме солта към брашното

6. Добавяме и няколко капки оцет

7. Започваме да месим тестото ( докато стане еластично и спре да се лепи )

8. След като омесим тестото започваме да оформяме питките – 12 до 18 питки, малко по-големи от орех ( всяка питка е отделна кора за баницата )

9. Завиваме всяка една готова питка в тъкана кърпа, за да не съхне

10. Оставяме питките да си починат 10-15 мин., след което почваме със самото дърпане на баницата

11. Взимаме първите две питки и докато дърпаме едната, втората кисне в маста

12. При дърпането започваме от средата на питката и придърпваме дебелия край докато кората стане с еднаква дебелина

13. Поставяме кората в средата на тавичката и разпъваме краищата до оформяна нa тънка кора

14. Слагаме умерено количество сирене, равномерно върху кората

15. Слагаме по малко масчица на всяка кора

16. Повтаряме същата процедура до издърпването на последната кора

17. Може да разрежем баницата на равни триъгълни парчета

18. Добавяме останалата мас върху последната кора и слагаме баницата да се пече

19. Печем на умерена фурна на 180-200 C градуса
 
Приятно месене!
 
Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: