Разказваме ви приказката за ”Тихия кът”в Слокощица

Приказката за ”Тихия кът” в село Слокощица няма да започва с ”имало едно време”, защото ние я преживяхме тук и сега.

Вие също имате тази възможност, защото за късмет на селото, през 1981 г. тук се е родил Петър Петрушев. Той е от онези млади, модерно мислещи родолюбци, които градят с любов и действат с размах, въпреки ограниченията на бюрокрацията и провинциалния манталитет.

Петър Петрушев посвещава 20 от най-хубавите си години на комплекса ”Тихия кът”, на който ”Гозбата на България” гостува. Не заминава в чужбина, не отива в големия град, а остава в родното си село, за да съхрани оставеното от предците му. Точно в центъра на село Слокощица е къщата, наследство от родителите му. Мястото не е много голямо, а къщата се нуждае от ремонт. За Петър Петрушев това е бял лист, на който започва да рисува- първо ресторант, после хотелска част, външен басейн, спа, зелени покриви с козички, зайчета и сърни.

Рециклира боклука и обучава персонала на разделното му изхвърляне, изкупува подготените за изхвърляне дънери и ги използва за красиви и нестандартни мебели, поставки и всевъзможни хрумки на територията на целия комплекс. Изгражда стена за катерене на една от сградите, поддържа библиотека, за да стимулира гостите да четат, прави алпинеум за подправки и купува първо от местни производители продуктите за храната, която предлага. А ресторантът му с градина и басейн е толкова популярен, че без предварителна резервация е почти невъзможно да опитате от вкусотиите, приготвени от нашия домакин. Петър Петрушев е направил и професионална мобилна кухня с пещ за пици,от чиито услуги която може да се възползвате за вашия личен празник или  местен фестивал.

Уникален е подходът му и към хотелската част на комплекс ”Тихия кът”. Всяка стая в хотела е тематична и с индивидуален дизайн – от закачливо наречената Bedrock с препратка към сем.Флинтстоун, отиваме в епохата на римския император Септимий Север или попадаме в чудния свят на Горски кът, Горско царство, Морски бряг, Ренесанс, Класик, Ретро, Черна роза, Алпин, та чак до наистина уникалната  музикална стая на името на Франк Синатра.

Няма как да пропуснете и посещение в изработеното основно от естествени материали спа или да се отпуснете в джакузито на покрива на комплекса.

Петър Петрушев е човекът, популяризирал идеята за зелени покриви, като за първи път в България те се появяват именно в ”Тихия кът”, обявен за  най-добра еко къщата за гости за 2020 г., точно в разгара на пандемията. Изградил е станция за зареждане на електически автомобили,която е на разположение на жителите на селото и гостите на комплекса. В нея той зарежда и неговите собствени коли, с които разнася поръчките за храна за вкъщи.

Благодарение на неговите усилия и подкрепата на семейството и екипът му, село Слокощица се превръща в целогодишна любима дестинация за цялото семейство, за влюбени двойки или за зареждащ уикенд с приятели. Ресторантът му  с градина и басейн е толкова популярен, че без предварителна резервация е почти невъзможно да опитате от вкусотиите, приготвени от нашия домакин.

Наблизо е Осоговската планина, която е прекрасна алтернатива за любителите на зимните спортове, а през лятото е красив планински оазис и идеално място за разходки.Помислено е за интересни забавления за малки и големи в различни работилници – кулинарна в ”Тихия кът”,  за вълшебства от дърво и кожа ”Сръчно”. или в Грънчарската работилница на Ефрат Грийн.

Работилница ”Сръчно”

Ако ви е станало любопитно да научите повече за Петър Петрушев и комплекс ”Тихия кът” в кюстендилското село Слокощица, вижте тук

Снимки: Гозбата на България, комплекс ”Тихия кът”

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: