Рецепти за трапезата на Архангеловден

Архангеловден е християнски празник, който се отбелязва всяка година на 8 ноември в чест на „съборното единство на ангелските чинове“.

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична — коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо.

Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино. На този ден именниците са много, но ето кой не пропускайте да поздравите:Ангел, Ангелина, Емил, Емилия,Михаил, Михаела, Мила, Милен, Огнян, Пламен, Искра,Серафим, Серафима,Рафаил, Райко, Рая, Рени, Радослав, Радослава и др.

Предлагаме ви няколко традиционни рецепти за празника:

Овнешко или шилешко с боб в тенджера под налягане

Необходими продукти:
•    800 г овнешки или шилешки ребра
•    50 мл олио
•    500 г зрял фасул
•    2 с.л. брашно
•    3 глави кромид лук
•    сол
•    джоджен
•    червен пипер

Начин на приготвяне:

Фасулът се вари десетина минути в тенджера под налягане. След това в същия съд се запържва месото, добавя се лук и се поръсва с брашното.Бърка се, като се доливат 2 чаши вода. Прибавя се и бобът, заедно с подправките. Тенджерата се затваря и оставя на огъня за около 20-30 минути.

Рангелов хляб

Необходими продукти:
за закваската:

2 с. л. брашно
3/4 кубче прясна мая
1 ч. л.  захар
щипка сол

за тестото:
1 кг брашно
1/2 кофичка кисело мляко
4 яйца + 1 жълтък за намазване
1/4 кубче мая
125 г меко масло
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар

Начин на приготвяне:

Закваската се приготвя от втасала мая, сол, захар, брашно и топла вода. Трябва да се получи смес, гъста като боза, която втасва половин час.Яйцата се разбиват заедно с млякото и останалата част от маята, после се прибавя и закваската. Слага се постепенно и омекналото масло. Тестото трябва да втаса добре, докато удвои обема си.Разделя се на части. От едната се прави малко топче и плитка. Плитката се прави във формата на конска подкова, а в средата се слага топчето. Останалото тесто се слага в намаслена тава, украсява се и се маже с жълтък. Оставя се да втаса на топло.
Хлябът се пече около 40 минути на 180-200 градуса.

Печени ябълки с мед и канела

Необходими продукти:
•    1 кг ябълки
•    3-4 с.л. мед
•    1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Плодовете се изчистват и режат на четири. Слагат се в тенджерка с меда и канелата. Оставя се, докато заври, после се намалява. Сместа ври около десетина минутки.

Десертът се сервира студен!

Честит празник и наздраве!

Източник: epicenter.bg

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: