Солено-сладки драми с Мила и Милен в село Радуил

Мила и Милен готвят традиционни гозби с домакините си Цветанка и Петруна в самоковското село, столица на Боб феста.

Следващата събота ще станете свидетели на сладко-солените кулинарни драми на Мила и Милен в прочутото с уникалния си боб самоковско село Радуил. Те имаха много труден съперник- Цветанка и Петруна от местната женска фолклорна група „Детелина” при народно читалище „Христо Ботев – 1903”.

Нашите кулинарни пътешественици трябваше да сготвят предястие със сухи чушки, боб по радуилски, клин чорба с киселец и мляко с ориз, познат ни от детството като сутляш.

Село Радуил с прекрасното си местоположение, чистия въздух и плодородната почва, напоявана от 3 реки се оказва идеалното място за отглеждането на прочутия радуилски боб- бял, едър, плосък и бързо увиращ. От 2003 година по идея на местния деен  читалищен деец Георги Божилов-Гебо в селото се провежда уникалния Боб фест.  Традиционно всяка година в първата събота и неделя на септември  с гръм на бобеното топче се ознаменува началото на фестивала. То е докарано от Сливен от Николай Султанов, автор на скулптурата ”Златното бобче” и медалите ”Златен Фасулицър”, наречени по подобие на известните награди Пулицър.

Златен Фасулицър

В Радуилово за тези много специални отличия се борят фолклорни състави и певци от цяла България и съседните страни, а в двора на красивата църква ”Рождество на Пресвета Богородица” опитни готвачки от Радуил раздават ухаеща на чубрица и джоджен бобена курбан чорба.

Основателят на Боб феста Георги Божилов Гебо е пра-пра-внук на търговеца на семена Георги Пределов, който преди 300 години донася по тези места белият боб от Венеция, но семената всъщност били испански,пренесени от ЮжнаАмерика. През 1892г. качествата на радуилския боб били оценени с грамота и патент  от цар Фердинанд по време на първия Пловдивски панаир. Георги Божилов -Гебо ни напусна през 2009 г., но делото му продължават съпругата му Димитрина Божилова заедно с община Самоков, кметството на село Радуил, църквата ”Рождество на Пресвета Богородица и читалище ”Христо Ботев -1903”.

Разбира се, и вие зрителите на Гозбата на България сте поканени тази година на 2 и 3 септември на Боб Феста!

А как оцени журито двата отбора и кой победи в кулинарната битка в село Радуилово, ще разберете, ако ни гледате в събота, 20 май от 21ч. по телевизия Евроком.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: