Средно Градище – вкусна феерия в цвят лилав

Чуваш името на село Средно Градище и веднага си представяш уханни лилави полета с лавандула, нежно поклащащи китните си цветчета в безкрайни редици от насаждения.

 

Екипът на Гозбата на България отново е на път, а нашите кулинарни пътешественици Патрисия и Евгени се отправят към китното средногорско село Средно Градище, което се намира само на 15 км от Чирпан и на 50 км от  областния център Стара Загора. Разположено е в подножието на Китка, най-високият връх на Чирпанските възвишения 680 метра.  По турско време Средно Градище е познато с името Евджулери, прекеъстено през 1907 година с още 310 селища в Старозагорско по идея на тогаващния окръжен управител Христо Милев. Легендата разказва, че в Средно Градище е живяла и сестрата на Паисий Хилендарски, който бил погребан тук.

Първите  насаждения с лавандула в България се появяват през 1907г. именно в Средно Градище. Вече 7  години свързваме селото и с националния фестивал на лавандулата. Вече си представихме красивите цветни полета и почти усетихме нежния аромат на това познато от хилядолетия растение. В днесшния епизод на ‘’Гозбата на България’’ в  бащиния си дом в Село Градище наши домакини ще бъдат  Нина Гиргинова, нейният съпруг Тони и техният съмишленик Веселин.  Те са и в основата на Сдружение “Национален фестивал на лавандулата”, което от 2014г. организира първият по рода си празник, посветен на лавандулата. И това не е случайно. От 2012  г.  България е на първо място в света по  производство на лавандула, изпрварвайки Франция. Екипът на Гозбата на България беше късметлия миналата година да гостува на седмото издание на фестивала и да се наслади на красивите лавандулови поля, да опита от изкушенията на кулинарната изложба  с ястия и напитки от лавандула, да посети шареният красив и вкусен базар в центъра на селото със сувенири, фермерски продукти и вина от региона. Толкова ни хареса, че обещахме на организаторите да им госуваме и на осмото издание на празника на лавандулата, който ще се състои в Средно градище на 24 и 25 юни, Еньовден, и на 1 и 2 юли т. г. в Генерал Тошево.

Време е да се върнем обратно при нашите домакини Нина, Тони и Веселин, за да разберем кои местни традиционни ястия ще имат задачата да повторят Патрисия и Евгени. Предястието от традиционните за региона свински уши е допълнено и със изненадващата за Евгени и Патрисия задача да приготвят и наденички от отстреляно от Веселин диво прасе. Следва гювеч от свински бут със зеленчуци и за десерт тиквеник.

В първата част от епизода, посветен на селото по пътя на лавандулата, ще видим как се справят домакините с тристепенното си меню.

Гледайте директното излъчване тази вечер, 27 април от 21ч. само по телевизия ММ онлайн на www.mmtvmusic.com/live.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: