Средно Градище – вкусна феерия в цвят лилав

Средно Градище - вкусна феерия в цвят лилав

Чуваш името на село Средно Градище и веднага си представяш уханни лилави полета с лавандула, нежно поклащащи китните си цветчета в безкрайни редици от насаждения.

Екипът на Гозбата на България отново е на път, а нашите кулинарни пътешественици  Патрисия и Евгени се отправят към китното средногорско село Средно Градище. Селото се намира само на 15 км от Чирпан и на 50 км от областния център Стара Загора.

Средно Градище е разположено е в подножието на Китка, най-високият връх на Чирпанските възвишения 680 метра.

По турско време Средно Градище е познато с името Евджулери, прекеъстено през 1907г. с още 310 селища в Старозагорско по идея на тогаващния окръжен управител Христо Милев. Легендата разказва, че в Средно Градище е живяла и сестрата на Паисий Хилендарски, който бил погребан тук.

Първите насаждения с лавандула в България се появяват през 1907 г

Това се случва именно в Средно Градище. Вече 7 години свързваме селото и с националния фестивал на лавандулата. Вече си представихме красивите цветни полета и почти усетихме нежния аромат на това познато от хилядолетия растение.

В днешния епизод на ‘’Гозбата на България’’ в бащиния си дом в Село Градище наши домакини ще бъдат Нина Гиргинова, нейният съпруг Тони и техният съмишленик Веселин. Те са и в основата на Сдружение “Национален фестивал на лавандулата”, което от 2014 г. организира първият по рода си празник, посветен на лавандулата. И това не е случайно.

България е на първо място в света по производство на лавандула

От 2012г. България изпреварва даже Франция. Екипът на Гозбата на България беше късметлия миналата година да гостува на седмото издание на фестивала и да се наслади на красивите лавандулови поля, да опита от изкушенията на кулинарната изложба с ястия и напитки от лавандула, да посети шареният красив и вкусен базар в центъра на селото със сувенири, фермерски продукти и вина от региона.

Толкова ни хареса, че обещахме на организаторите да им госуваме и на осмото издание на празника на лавандулата, който ще се състои в Средно градище на 24 и 25 юни ( Еньовден ), и на 1 и 2 юли в Генерал Тошево.

Време е да се върнем обратно при нашите домакини Нина, Тони и Веселин, за да разберем кои местни традиционни ястия ще имат задачата да повторят Патрисия и Евгени.

Предястието от традиционните за региона свински уши е допълнено и със изненадващата за Евгени и Патрисия задача да приготвят и наденички от отстреляно от Веселин диво прасе. Следва гювеч от свински бут със зеленчуци и за десерт тиквеник.

В първата част от епизода, посветен на селото по пътя на лавандулата, ще видим как се справят домакините с тристепенното си меню.

Гледайте директното излъчване тази вечер, 27 април от 21ч. само по телевизия ММ онлайн на www.mmtvmusic.com/live.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: