Сурова – най-таченият празник в Пернишко!

Сурова е жива в сърцата на хората от Пернишкия регион

На 13-ти срещу 14-ти януари перничани са в трепетно очакване за най-магичнатанощ за тях, когато сурвакарите в Пернишко ще надянат маските, ще опашат тежки пояси със звънци и ще играят край ритуалните огньове, за да благословят земята и хората за по-добър живот.

Сурвакари

Сурвакарите вярват, че колкото по-страшни са маските, колкото по-силно звънят звънците, толкова по-далеч ще избяга лошото

“Много здраве, късмет и много берекет.”

Традицията е жива, предава се от баща на син, от дядо на внуче. Тук често ще чуете сурвакари да казват, че живеят за Сурова.

“Не мога да живея без Сурва.”

“Сурва е нещо уникално.”

“Сурва ми е в сърцето.”

Многолюдна, зрелищна, колоритна е пернишката Сурова. Костюмите са направени от обърнати наопаки кожи или от нарязани на ленти парчета плат. В част от селата маските са от дърво, кожа и рога, в други са огромни ликове, изработени от дърво и пера. Всяка година те се обновяват.

Сурвакарските дружини се предвождат от болюбашия, във всяка дружина има булка и младоженец, свекър и свекърва, поп, мечкар и мечка, звънчари.

Разиграва се обичаят “Сурвакарска сватба”. Неизменна част от празника е обхождането на домовете.

В миналото на Сурова са ходили само мъжете

“Основното е преминаването на юношата в статуса на мъжете. Бидейки сурвакар, той вече може да се жени, да бъде харесван и да замотва пояс”.

В наши дни в сурвакарските дружини масово се включват и жени, в т.ч. и момичета.

Народният празник Сурова е най-таченият и най-чакан празник в региона, а едно от най-големите му достойнства е неговата приемственост.

Заради силата и непреходността на традицията през 2015 година пернишката Сурова бе вписана в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

Източник: bnr.bg, Снимки: БГНЕС, vivus.bg

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: