Употребата на свинска мас за готвене е отличен избор за печене, сотиране и пържене. Свинската мас е полезна!

Употребата на свинска мас за готвене е отличен избор за печене, сотиране и пържене. Свинската мас е полезна!

Най-използваната мазнина за готвене в българската кухня до средата на XX век е свинската мас. В наши дни, щом  хората чуят думите ‘’сланина’’ и ‘’свинска мас’’, веднага си представят запушени артерии. Добре обработеното от доктори и рекламни кампании съзнание, моментално изключва идеята за връщане на свинската мас на трапезата ни.  Ето доказателства защо това трябва да се случи, за да си запазим  здравето и да ни бъде вкусно:

1. Употребата на свинска мас за готвене е отличен избор за печене, сотиране и пържене

Маста е стабилна при нагряване и няма почти никакъв мирис. Маста придава на зеленчуците и месото превъзходна кафява коричка, без натрапващ се вкус. Благодарение на неутралния си аромат, тя се представя добре и при приготвянето на тестени изделия.

2. Свинската мас е по-здравословна от хидрогенираните растителни масла

Особено от доказано вредния маргарин. Маста е много калорична, но има 20% по-малко наситени мазнини от маслото и по-висока концентрация на ‘’здравословни мазнини. Чистата свинска мас за готвене не съдържа трансмазнини, но внимавайте какъв вид купувате и четете етикета подробно. Най-добре от някоя баба на село, която си отглежда прасетата.

3. Свинската мас не причинява възпаление в тялото при нагряване поради окисляване

Ненаситените растителни масла обаче причиняват възпаления. Високото количество мононенаситени мазнини в нея е предимно от олеинова киселина, което я прави здравословна за сърцето. Особено важно е, че свинската мас е полезен източник на холестерол, с който толкова ни плашат. Проучванията показват, че консумацията на продукти с холестерол няма причинно-следствена връзка с нивата на холестерол в кръвта, тък ато организмът сам произвежда необходимото му количство холестерол. Нивата му се покачват при стрес или при наличие на възпаление. От друга страна приемането на холестерол чрез висококачествени мазнини облекчава организма от бремето да го произвежда сам. Натуралният холестерол в пълноценните храни, сред които се нареждат сланината и свинската мас, подпомага справянето с възпалителните процеси и производството на хормони и е особено полезен за мъжете.

4. Свинската мас има дълъг срок на годност и не гранясва бързо като другите мазнини за готвене

Тя е твърда при стайна температура и е годна за употреба за около шест месеца. При съхранение в хладилник може да издържи до една година, а замразена във фризера до три години. Важно е свинската мас за готвене винаги да се съхранява в плътно затворен съд, най-добре стъклен.

5. Маста е богата на витамин D и готвенето с нея е един от най-добрите начини да си осигурите високи нива от този толкова важен витамин

Свинската мс е навторо място след маслото от дроб от треска по съсдържание на витамин D. Една супена лъжица мас съдържа 0,025 микрограма от винамин D.Други източници на витамина като жълтъците от яйца и пилешките дробчета, бледнеят в сравнение със свинската мас.

6. Свинската мас е богата и на холин, едно важно хранително вещество, което не се намира в много други храни

Само около 10% от хората получвата достатъчно холин в диетата си. Ниските нива са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания, Алцхаймер и проблеми с черния дроб. В една чаша свинска маса се съдържат от 102 мг до 399 мг холин, в зависимост от това как е отгледано прасето, от което е извлечена свинската мас. Мазнината от прасетата, отглеждани на пасища, вероятно ще съдържа значително повече холин от тази от конвенционално отглеждани прасета. Предлаганите в магазините опаковки със свинска мас са от отглеждани в затворени пространства и натъпкани с антибиотици прасета и трябва да се избягват.

Купувайте свинска мас от месар или фермерски базари, ако нямате роднини на село.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: