‘’Гозбата на България’’ гостува в село Асеново дни преди фестивала ‘’Банатски вкусотии – традициите на моето село’’

'Гозбата на България' на гости на банатските българи в Асеново

Мария Иванова беше нашия домакин в село Асеново, Никополско

Броени дни преди единадесетото издание на фестивала ‘’Банатски вкусотии – традициите на моето село’’ в никополското село Асеново, екипът на кулинарното риалити ‘’Гозбата на България’’ имаше честта да опита от гостоприемството и вкусните им рецепти.

Наш домакин беше известната майсторка на банатските гозби Мария Иванова. Освен опитен кулинар, тя е секретар на местното Народно читалище ‘’Петър Парчевич-1927’’ и вече повече от 50 години е неуморният инициатор и организатор на различни активности, чиято цел е запазването и популяризацията на традициите на банатските българи – от автентичните облекла, през песните и танците и до типичните за общността храни и десерти. Мария Иванова посрещна Патрисия и Евгени в дома си в село Асеново, където двата отбора, на опитната домакинята и пишман готвачите, сготвиха банатските вкусотии галушки със сирене, саланкарчета и саланкарева пита.

саланкарчета и галушки от Асеново
Галушки със сирене и саланкарчета

Как се справиха със задачата си Патрисия и Евгени и кой победи в тази своеобразна готварска битка, ще може да разберете след месец септември, когато стартира Сезон 2 на нашия оригинален български формат.

Той ще се излъчва в прайм тайм по телевизия Евроком в цялата кабелна мрежа на България, онлайн и по сателит за чужбина

Младите кулинарни пътешественици от ‘’Гозбата на България’’ за първи път пътуваха до тази част на Северна България и от всяка среща с местните хора научаваха любопитни неща от историята на банатските българи и конкретно за село Асеново. Тази година се навършват 130 години от основаването на селото, в което първите преселници са се установили тук през 1892г. Тук може да научите повече за историята на тази самобитна общност.

На 13 август 2022 г. на площада пред читалището в село Асеново, община Никопол, за единадесети път ще се представят над 200 кулинарни изложители, фолклорни изпълнители и майстори на банатски и традиционни храни и напитки. Програмата предвижда изложба-базар ‘’Банатски вкусотии’’ с участието на представители от банатската общност и местни кулинари и базар ‘’Традиционните храни на моето село’’, както и следните състезания и конкурси:

– Най- вкусно традиционно ястие

– Най-уникално традиционно ястие

– Кулинарно вдъхновение

– Аз приготвих банатско ястие

– Състезание по рязане на лук ‘’През сълзи към победа’’

– Най-атрактивен щанд

Фестивалът се организира от Народно читалище „Петър Парчевич-1927” с. Асеново, общ. Никопол с подкрепата на Община Никопол и Кметство с. Асеново.

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: