Агнешко месо за Гергьовден е традиционен избор за празничното меню на трапезата ни. Предлагаме Ви полезни съвети как да познаете хубавото месо.
Опитните кулинари съветват, ако купувате цяло агне, да е 3-4 месечно. Тогава е сукалче, хранено само с мляко. Най-добре да тежи около 12-13 кг почистено и без карантията. Месото трябва да е бледорозово, а мазнината да е бяла. Бутчетата не бива да синеят – това означава, че животното е много младо. Най-подходящо е да изберете бутче около 2-3 кг.
Колкото по-тъмнорозово е месото, а лойта – по-жълта, толкова по-сигурно е, че животното е по-възрастно – не агне под една година, а шиле или овца.
Тогава има по-силен специфичен мирис и е по-жилаво.
В сравнение с бута (задните крака) плешката (предните) е по-крехка. Тя е и по-малка на тегло. Понеже при печенето агнешкото доста се стапя. При избора на агнешко месо се съобразявайте за колко човека трябва да готвите.
Цялото агне е най-добре да напълните и да изпечете във фурната.
Бутчетата, плешката, джоланите също са вкусни печени. Могат да се обезкостят и да се направи руло.
Котлетите и ребрата стават и на скара. За шишчета е по-подходящо месо от плешката, защото е по-крехко, или от врата, защото е по-мазно. Най-бързо на скара или на грил тиган се пекат стекове от бонфиле или от контрафиле – те са най-крехки.
С обезкостено месо се правят основни ястия и супи. То може да се накълца ситно или да се смели на кайма. Най-препоръчваният вариант е за нея да се смеси месо от бут и плешка 50:50.
Карантията – дробове, сърце, бъбреци, черва, шкембе, се вари предварително и с нея се пълни цяло агне или се готви дроб сарма. Българска класика е всяка порция дроб сарма да е завита в парче було. В този случай то не се вари предварително, за да не се свие. Червата могат да се сплетат на плитки и да се изпекат.
Месото от агнешката главичка също е много вкусно. След като предварително се свари в подсолена вода с подправки, тя се изпича цяла или се обезкостява и се запича само месото.
Източник: 24chasa.bg
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.