В дните на пости преди Рождество Христово, ви предлагаме да опитате тази вкусотия, която изглежда екзотично, но всъщност е много вкусна- пържени кюфтета с кисело зеле. Разбира се, не можем да минем без ориз, но яйцата лесно може да изключим. Цялата рецепта вижте тук:
Необходими продукти
1 малка или ½ средно голяма кисела зелка
олио
½ чаша ориз
1½ чаша подсолена вода
1 глава лук
½ лъжичка черен пипер
брашно
разбити яйца
Начин на приготвяне
Изрежете кочана и твърдите части на една малка или половин средно голяма кисела зелка.
Накълцайте зелето на ситно и го сложете да се задуши с три – четири лъжици олио (наливайте по малко вода при нужда), докато поомекне и остане на мазнина.
Сварете половин чаша ориз с половин чаша леко подсолена вода.
Прибавете ориза към зелето заедно с 1 накълцана глава лук и половин лъжичка черен пипер.
Размесете добре сместа и я опитайте на сол.
Оформете от нея овални кюфтета.
Потопете кюфтетата в брашно и в разбитите яйца и ги запържете в силно загрято олио.
Ако постите, може да не използвате яйцата, само с брашно също става.
За гарнитура поднесете с кисели краставички или туршия.
Да ви е сладко!
Източник: Съвременна домашна кухня, издание 1976г.
Снимка: spisanie.to