Пържени кюфтета от кисело зеле

В дните на пости преди Рождество Христово, ви предлагаме да опитате тази вкусотия, която изглежда екзотично, но всъщност е много вкусна- пържени кюфтета с кисело зеле. Разбира се, не можем да минем без ориз, но яйцата лесно може да изключим. Цялата рецепта вижте тук:

Необходими продукти

1 малка или ½ средно голяма кисела зелка

олио

½ чаша ориз

1½ чаша подсолена вода

1 глава лук

½ лъжичка черен пипер

брашно

разбити яйца

Начин на приготвяне

Изрежете кочана и твърдите части на една малка или половин средно голяма кисела зелка.

Накълцайте зелето на ситно и го сложете да се задуши с три – четири лъжици олио (наливайте по малко вода при нужда), докато поомекне и остане на мазнина.

Сварете половин чаша ориз с половин чаша леко подсолена вода.

Прибавете ориза към зелето заедно с 1 накълцана глава лук и половин лъжичка черен пипер.

Размесете добре сместа и я опитайте на сол.

Оформете от нея овални кюфтета.

Потопете кюфтетата в брашно и в разбитите яйца и ги запържете в силно загрято олио.

Ако постите, може да не използвате яйцата, само с брашно също става.

За гарнитура поднесете с кисели краставички или туршия.

Да ви е сладко!

Източник: Съвременна домашна кухня, издание 1976г.

Снимка: spisanie.to

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: