“Бял мъж” от село Беломъжово

"Бял мъж" от с. Беломъжово

Село Беломъжово

Малкото селце Беломъжите се намира на 12 км. от гр. Габрово, по стария път за Царева ливада, в землището на село Кметовци. В селото има няколко къщи с традиционна българска архитектура и 5 човека постоянни жители.

През 2016 г. бе възстановено старото селско читалище и тепърва се очаква в Беломъжите да започне активна културна и туристическа дейност, която да привлича в красивото балканско селце все повече гости.

Легенда за ястието “Бял мъж”

Легендата за произхода на ястието е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жетварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните.

Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето.

Според легендата, когато жътварите го наредили на трапезата си, за да нагостят Свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце.

В народните представи тогава е най-топлото време на годината и петровското слънце може да размекне даже камъка.

Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно.

Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден. Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.

Традицията повелява всяка година по това време да се възпроизведе този първичен кулинарен обряд, за да бъде реколтата такава, каквато е била, когато свети Петър е приготвил храната за първи път.

Днешното ястие “Бял мъж”, обредно приготвено на Петровден, има характер на кулинарна магия, насочена към плодородието и хляба. На Петровден свършва и двуседмичният Петров пост и се отговява с тазгодишно „петровско пиле”- жертва за светеца. Предпочита се да е първото петле за годината.

Необходими продукти | Бял мъж

  • Бяло, прясно сирене,около 1 кг ( овче или краве )
  • Бучка масло или 200 гр прясно мляко
  • 200 гр бяло брашно
  • сол на вкус ( прясното сирене е безсолно )

Приготвяне

1. В сгорещен съд се разтопява маслото или се кипва прясното мляко

2. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност

3. Добавя се по малко брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието

4. Бъркането продължава до отлепянето на сиренето от стените на съда

5. След изстиване ястието допълнително се сгъстява

Полученият „Бял мъж” се яде с хляб или с петмез и мед

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: