Пъльовска яхния от Угърчин, Ловешка област

Пъльовска яхния от Угърчин, Ловешка област

Пъльовска яхния от село Угърчин

Прави се само от овче месо. Съдът, в който се готви се нарича ператник, рания. Това е голям казан, като за курбан. Нарича се ператник защото дрехите се изваряват в подобен казан.

Първо се реже маста от овчето месо и се запържва. Чака се да се спаружи ( свие ). След това месото се реже на едро и се слага при запържените мазнинки. Когато се зачервят месата се прибавя лук. Залива се с вряла вода и като заври се слага ориз и не се бърка.

Къкри на тих огън. Като стане мръвката се слагат доматите и се прави запръжката като за боб: брашно, червен пипер, олио с масло от мазнинката от врящото ястие. Изсипва се при останалите продукти и се разбърква.

Град Угърчин е разположен в северната част на Подбалкана

Една от версиите за името на града е че идва от куманското име Угърчик. Земеделската земя е била недостатъчна и затова основния поминък на населението е животновъдството и дърводобивът. Средно заможно семейство притежавало 20-25 глави овце, а богато над 100.

През 1933 г. в Угърчин се открива Държавен овощен разсадник и Практическо земеделско училище. Засадени са няколко хиляди декари сливови градини. Изградени са 250 модерни сушилни, в кйоито се изработват 3 милиона килограма сушени сливи годишно. Прави се мармалад, пестил, пулпове. Макар прозводители на месо и млечни продукти, угърчунци предпочитали да ги продават вместо да ги консумират.

В Угърчин, на празници или бачии (семейни събирания), се приготвяли баници и пити и задължително агне, печено на шиш.

Във всички кулинарни справочници присъства рецепта за гергьовско агне както го правят в Угърчин, плънката е от ориз и стафиди, подправена с джоден и копър. Агнето се завива с булото и се слага в тава върху преплетени клонки и вода. Пече се дълго на пещ, замазана с тесто.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: