Еми Маринова за успешното съчетаване на храна и вино

Еми Маринова е първият производител на вино от Югоизточна Европа, завършила с отличие престижната Четвърта степен на WSET (Wine and Spirits EducationTrust) – Диплoма DipWSET.

Еми е жури в различни конкурси за вина и спиртни напитки във Франция, Русия и Китай и е специалист по Китайско вино. Еми до скоро преподаваше  винарство в Китай, където също организираше Мастер класове, дегустации и консултираше колекционери на вино. Последните 10 години Еми се занимава с износа на Бургозоне по света и главно в Азия, като навсякъде популяризира България и пише статии на различни теми, свързани с виното. Тази година Еми ще се заеме с най-високите степени на специализация по  италиянско и гръцко вино, преди да поеме дългия, но много интересен път към титлата Master of Wine. В свободното си време Еми обича да открива и споделя с приятели нови интересни вина,  като девизът и е че „Животът е твърде кратък за да се пие лошо вино”.

Въпреки своята заетост тя успя да намери време и да отговори на нашите въпроси, за което ѝ благодарим!

Виното е необятна територия, сякаш запазена за мъжете, как успяхте да постигнете толкова забележителни успехи на познавач с международно признание?

Вярно е, че отстрани виненият сектор изглежда мъжка територия, но това се дължи на физическите изисквания в производството на вино и ангажираността на жените в семейството. Много се радвам, че България е страната, която опровергава това впечатление, като световен лидер по жени във винения сектор (почти 50%), за разлика от средно световно от 25%. А и Бургозоне е пример, тъй като освен жените във фамилията, нашият агроном и заместник -технолог също са жени. Важно е да подчертаем,  че множество проучвания доказват,  че дамите са по-добри дегустатори от мъжете и това би трябвало да мотивира повече жени да навлязат в този сектор. Аз дегустирам вина от 20 години по целия свят, чета, посещавам изби и постоянно уча за някой нов регион или сорт и мога да кажа,  че с практиката небцето се наглася, а мозъкът минава «на автопилот», когато оценява вино. Учих 2 години, включително и за почвата на всяко село в Бургундия за титлата Диплома WSET и сега продължавам да специализирам, като един ден ще се преборя с най-престижната титла във винения свят – Master of Wine.

Говорите за винопроизводството с много любов, спомняте ли си кога за първи път усетихте колко е важно за Вас е да се занимавате точно с това?

Завършила съм Финанси и започнах работа в енергийния сектор, в който няма никаква страст. Моите родители бяха вече започнали проекта Бургозоне и аз помагах отстрани, като намирах света на виното вълнуващ и автентичен. Голямата крачка направих, когато забременях и приоритетите и мирогледа ми се промениха. Винопроизводителите са артистични и творчески личности, които вкарват тяхната любов към лозята и земята в бутилка и споделят с другите – нещо което все по-рядко се среща в днешното консуматорско и онлайн общество. Работата в Бургозоне ми дава лукса да работя нещо, което ми харесва и ме прави щастлива и затова говоря с любов за винопроизводството.

Свежи, плодови и фини е мотото, което описва най-точно вината на семейната изба Шато Бургозоне. Как стигнахте до тази концепция?

Една от големите ни мотивации да се заемем с винопроизводство беше да направим вина, които на нас ни харесват да пием, а именно в стила СПФ – свежи, плодови и фини. Понеже преди 20 години такива не съществуваха в България, се наложи и да си посадим лозя. Свежестта за нас е много важна понеже вината на Бургозоне са направени, за да се съчетават с храна. Като изба, локализирана до голяма река, ние имаме огромното предимство да имаме голяма свежест на нашите вина. А плодът идва от лозята. Полагаме огромни усилия да се грижим за тях и смятаме че 80 % от качеството на виното идва от лозята, затова и практикуваме минимална интервенция по време на винарството, за да се усеща плода и характеристиката на сорта. А и в крайна сметка,  ние сме главно жени в семейството и харесваме елегантните вина. Затова и вината на Бургозоне имат един характерен финес, който позволява да се пият по всеки повод и да се съчетават с всякакви храни.

Само преди дни вашето Pinot Noir влезе в Топ 100 на престижната класация WineEnthusiastв САЩ , която оценява най-добрите вина с най-високо съотношение цена-качество. Поздравления! Вие самата сте жури на важни конкурси по цял свят, кажете ни къде е разковничето за успеха на вашите продукти и как протича селекцията и оценяването в класации като тази в Америка?

Успехът на вината на Бургозоне се дължи на качеството на гроздето, което използваме, за да ги направим  и затова полагаме големи грижи за нашите лозя през годината със зелен гроздобер, ръчно бране и сортиране на гроздето. Wine Enthusiast е може би най-престижното винено списание в света и референция за винени рейтинги. Екипът от журита на Wine Enthusiast дегустира на сляпо повече от 24 000 вина всяка година, подбирайки качествени и достъпни вина от всички страни по света. Класацията обобщава положителните оценки през последните 12 месеца за най-добрите вина, които са и с най-високо съотношение качество-цена. Гордеем се, че Пино Ноар на Бургозоне представлява България в тази престижна класация.

В продължение на предишния въпрос е интересно да чуем Вашето мнение къде се намира България в световното винопроизводство?

Спред прогнозите за  реколта от 885 хил. хектолитра вино  през 2022 г.,  България се класира на 10-то място по производство на вино в Европейската общност, зад Гърция и преди Словения и на 19-то място в  света след Швейцария и преди Япония според Международната Организация на Виното (OIV). По засадена площ с лозя, с 65 870 ха, през 2021 България е на 25то мято в света пак според OIV. Това което е характерно за България обаче е, че страната ни много пада в класациите и така например, площта  на лозята в България е намаляла наполовина за последните 30 години, а производството на вино – с ¼ за последните 5 години. Това е притеснително и е съобщение към нашите политици, че ако не се поддържа лозарството и винарството в България, ще загубим този исторически за България сектор – част от българската култура и идентичност.

Интересно е да разберем каква е ролята на формата на чашата за вино за максимално извличане на вкус и аромат при различните сортове?

Чашите за вино са във форма на лале, за да задържат ароматите на виното. За дегустации използваме стандарта INAO, който е добър за бяло, червено и розе вино. Всички останали чаши са въпрос на стил, като често чашата за червено вино е по-дълбока, за да задържи повече аромати, докато чашата за бяло е с по-високо столче и по- тясна,  за да се запази по-ниска температура и свежест на виното.

Вие сте специалист по съчетаване на храна с вино. Може ли да ни дадете няколко примера, които биха ни били полезни?

Когато говорим за съчетание на храна и вино, трябва да отбележим, че всеки има различни вкусове и предпочитания и най-добрата комбинация е тази, която на вас ви харесва.Като цяло храната има повече въздействие върху виното, отколкото то върху нея. Ето няколко примера как  можете да съчетаете храна и вино:

  • Виното от региона най-добре се комбинира с храната от региона – така например италианската кухня върви с италианско вино, френската кухня – с френско вино и т.н.
  • Виното и храната трябва да имат сходна интензивност и тежест – ароматно вино за ароматна храна, например Вионие много отива на индийска храна. Леко вино за лека храна, например Шардоне за печена риба и Совиньон блан за салата. Тежко вино е подходящо за по-тежка храна, например Каберне совиньон с телешко.
  • Отделно, характеристиките на храната имат различно влияние върху усещането на виното. Така например, някои комбинации трябва да се избягват като «умами» храна (риба) с червено таниново вино и пикантна храна, като чили – с високоалкохолно вино. От друга страна, някои съчетания са много успешни, като солена храна, като чипс и свежо бяло вино и кисела и сладка храна, като лимонена торта със сладко вино.

Ако мога да издам една тайна,  ако се чудите какво вино да изберете за Вашата компания и сте се спрели на различни ястия – Пино ноар е най-добрият избор, тъй като е виното, което се съчетава с повечето храни.

Как изглежда един ден от живота на Еми Маринова?

В Бургозоне сме семейна изба на лозаро-винари и всичко си правим сами. За това и дните ни са много различни и интересни. Аз например винаги започвам деня с 45 мин. тичане. После имейли, продажби, обсъждане на стратегии, дегустиране на нови вина и блендове са част от всекидневието ни. Въпреки че има много администрация, най-приятното нещо в нашата работа, е да си сред природата в лозята на Бургозоне покрай брега на Дунав , където тишината и красотата са изключителни.

Кой е любимият Ви сезон и кои са нещата извън работата, които ви правят шастлива?

Любимият ми сезон е есента, когато започва гроздобера в Бургозоне и когато виждаме резултата от целогодишната работа в лозята. В Бургозоне полагаме големи грижи за лозята ни и когато започнем да прибираме готовото грозде и да го превръщаме в сок и вино, е много вълнуващо.

Извън работата съм щастлива, когато прекарвам време с моите деца – Ирис и Филип, на които са кръстени вината от Колекционната ни серия и когато споделям хубава бутилка вино на Бургозоне с приятели.

Имате ли си специална бутилка вино, която никога не бихте отворили и ще запазите като скъп спомен?

Ние производителите казваме, че хубавото вино е продаденото и изпитото. Аз не съм привърженик на навиците на колекционерите на вино, които държат бутилки в мазето, и когато ми попадне добра бутилка, я споделям с приятели. Пазя все пак няколко бутилки Шардоне 2009 на Шато Бургозоне, което беше първото българско вино, отличено с голям златен медал от Световния конкурс в Белгия, за да го дегустирам на всеки 5 години, понеже много ме впечатлява как се развива нашето Шардоне през годините.

Повече за  вината на изба Бургозоне може да  видите тук.

Автор: Румяна Благоева, Снимки: Изба Бургозоне

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: