Почитаме Света Екатерина, която ни пази от болести

На 24 ноември Православната църква почита Света великомъченица Екатерина.

Имен ден днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя, Тинка, Катина, Тина и Катрин.

Според преданиетоЕкатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Тя заявява на родителите си, че ще стъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен. Майката на Екатерина, тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата.

Легендата разказвакак Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството, впоследствие убити и обявени за мъченици. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

Историята разказва още как ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай, къдетопрез VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като “колелото на Екатерина”.

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина (познат като “Света Катерина”, 24 ноември) се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива “за Баба Шарка”.

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Катерина се празнувал против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да “замажат и затворят очите” на мишките.

МОЛИТВА КЪМ СВЕТА ЕКАТЕРИНА
“Славна дево, мъченице Екатерино, велик е твоят подвиг и сияен е образът ти, останал в паметта на човеците през вековете. Твоите душевни дарования и телесна красота те поставиха по-високо от твоите съвременници, но те доведоха при Небесния Жених Христос, та винаги да служиш на другите за пример и за спасение.
Чрез изучаването на философия и медицина ти си успяла да видиш суетата и преходността на този свят, а с разглеждането на планетите, слънцето и звездите си проумяла Твореца на вселената (Римл. 1: 21). Господ, Който нарежда всичко мъдро чрез дошлия при тебе старец, те прие в Своята земна Църква. С приемането на кръщение ти засия с още по-голяма небесна красота, а твоят ум, въоръжен с Божия благодат, посрами мъдростта на тогавашните мъдреци. Ти предпочете небесното царство и Христа Господа пред всичко земно. Ти изгуби земните блага, лиши се от богатства и слава, но биде увенчана след мъченичеството с небесни блага.
Днес, света великомъченице Екатерино, са се събрали тук, в Божия храм твоите почитатели, които не само спомнят твоята света памет, но се вдъхновяват от твоя жертвен пример и те молят да ходатайстваш доброто за тях пред Господа Иисуса Христа. Спомни тези Божии раби (имената) в молитвите си и изпроси здраве на телата ни, утеха в скърбите ни, насърчение при несгодите ни. Умъдри заблудените и ги насочи в истинската вяра и благочестие. Запази младежите и девойките в чистота и непоквареност и им покажи пътя на спасението. Нека чрез това твое застъпничество и благодат да изградим всички своето спасение, за да славим тук и във вечността Господа Бога – Отца и Сина и Светаго Духа. Амин!”
Източник: БГНЕС
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookInstagram и в канала ни в YouTube.
Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: