Готвачите отбелязват на 10 август професионалния си празник

Готвачите отбелязват на 10 август професионалния си празник

На 10 август е Денят на Свети Лаврентий – патрон и покровител на готвачите

Поради тази причина е определена и тази дата – 10 август за професионален празник на готвачите. През 2005 година денят за първи път се празнува в България и на Балканите с шествие, проведено от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Св. Лаврентий е живял в Древен Рим и е бил покровител на готвачите, учениците и младежите. Той е един от седемте дякони, убити по време на гоненията на император Валериан. Римският префект изискал от него да даде на империята съкровищата на църквата.

Измолвайки тридневен период, Лаврентий раздал съвсем цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, дружно с навалица от просяци, сакати, слепи и заболели, казвайки: ” Това са същинските съкровища на Църквата “. Вместо на императора, Лаврентий раздал богатството на бедните.

Донесли одър и желязна скара, турили на нея мъченика, а под нея разпалили дървени въглища. Лаврентий с твърдост понасял ужасното страдание и казал на управителя:

“Знай, че тия горящи въглени готвят на мене прохлада и почивка, а на тебе – вечни мъчения!”

След известно време Лаврентий се обърнал към слугите и им казал:

“Изпекох се вече от едната срана, време е да ме обърнете!”

Всички се чудели на неговото мъжество. През цялото време необикновена радост сияела по лицето на св. мъченик. Той с висок глас славел Господа, благодарял Му и се молел за обръщане на враговете. С тая молитва той предал Богу душата си.

Житието на този човек е толкоз вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя страж: Свети Лаврентий по разнообразни аргументи и в разнообразни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите. Вярва се, че светецът с изключение на покровител на кулинарите, е настойник на учениците и подрастващите във възрастта на пубертета.

Източник: www.novini247.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: