Готвим при сърцатите ни домакини Танка и Тонка в село Винарово

Село Винарово, община Чирпан, е следващата спирка от кулинарното пътешествие на Мила и Милен.

Двамата пишман готвачи бяха посрещнати радушно от младата кметица Мария Кръстева и техните домакини днес Танка и Тонка. Двата отбора трябваше да сготвят любимата от детството ни бабина яхния с пиле и картофи и вкусни меденки с орехи.

От дясно на ляво на снимката: Мила, Мария Кръстева, Танка и Тонка (права)

Двата отбора трябваше да сготвят любимата от детството ни бабина яхния с пиле и картофи и вкусни меденки с орехи. 

Меденки с орехи
Меденки с орехи

Село Винарово

Разположено в полите на Средна гора, на чирпанските възвишения, ни очарова не само с живописната си природа, но и със забележителната култура и история на този регион. Природните дадености на Винарово са привлекли хора по тези места още в 5 век пр. н. е. Край селото има останки от първобитни селища и тракийски светилища.

Според проучванията в село Винарово има  следи от заселници  и от римско време. Селото първоначално носи името Лупи фонтани, заради откритите водни източници,. То се намира и на важния път„Виа Диагоналис” – една от главните транспортни артерии на Римската империя. Години по-късно османците го прекръстват на „Курт бунар” – „Вълчи кладенец”, заради многото вълци, които се събират край един от изворите извън селото.

село Винарово, обшина Чирпан
село Винарово, обшина Чирпан

След Освобождението то е наречено Винарово

Селото е кръстено на генерал Винаров, а и в знак на почит към най-разпространения поминък в региона – винарството. Тук през 1986г. изестният иманяр бай Желязко открива останки от неизвестен римски град, напълно запазена тракийска гробница със златна колесница, а под хълмовете наречени „Ботеви могили” се смята, че се пазят и други тайни съкровища. Легендите дори разказват, че в местността Еледжика се крие крепостен комплекс, който е по-мащабен дори и от древния „Перперикон”. Загадка, която и до днес обаче все още не разкрита.

Друга интересна атракция е етнографският музей към народно читалище „Св., Св. Кирил и Методий”, който пази редица артефакти, разкриващи бита и ежедневието на местното население през годините. Във Винарово живее и 102 годишния професор Тодор Ценов,ветеран от Втората световна война, който знае 6 езика и все още сутрин превежда текстове. Както казват, дай боже всекиму!

И ако в миналото, селото е било прочуто  с производството на грозде и лавандула

И до днес лозята с винени сортове са основен поминък. През октомври тази година в село Винарово отново ще се съберат винопроизводители от региона, за да отпразнуват напитката на боговете и нашият екип с радост ще се върне при новите ни приятели.

Гледайте развоя на кулинарната битка между Мила и Милен и Танка и Тонка, в събота, 15 юли от 21ч. по телевизия Евроком, за да разберете кой отбор се справи по-добре с гозбите според местното жури.

Повторение в неделя от 14ч. и сряда от 22ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: