Винено пътешествие до Шато Бургозоне – „винозамъкът“, кацнал на Дунавския бряг

Винено пътешествие до Шато Бургозоне – „винозамъкът“, кацнал на Дунавския бряг

Каним ви да споделим заедно една от очарователните винени дестинации в България – Шато Бургозоне, край град Оряхово.

Навсякъде по света виненият туризъм се счита за неповторимо преживяване сред древна история, природа и кулинарна традиция. В началото на годината Министерството на туризма прие винопроизводството за част от нематериалното ни културно наследство. Наскоро беше създадена и нова, уникална винена карта на западна и централна  Дунавска равнина – разказват от  Бургозоне. Идеята е крайдунавският регион да стане по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм. Изба Бургозоне има удоволствието да покани всеки на едно незабравимо приключение с дъх вино, на самия бряг на река Дунав.

Винаги е време за разходка до едно пленително шато и дегустация на хубаво вино и местни гозби

Топлите летни месеци са особено подходящи за планиране на винен уикенд край Дунава, съчетан с разходка по реката, риболов, плаж или пикник на прочутия в миналото остров Есперанто. И разбира се – в компанията на бутилка свежо, ароматно вино.

Бутиковата семейна изба Шато Бургозоне е винарна с формата на крепост и име на римски форт. Кацнала на брега на великата река, сред ширналите се до хоризонта собствени лозя ни се представя един нов и елегантен стил на българското вино.

А в шатото с удоволствие отварят врати, за да ни поканят на една по-различна винена дегустация. В нея се съчетават природа, история, култура и гастрономия. Едно преживяване подходящо, както за тези, които правят първите си стъпки в света на виното, така и за професионалисти с изградена винена култура и опит. Едно пътуване, даващо възможност да погледнем назад към вековната история и традиции във винопроизводството. Там, където вино се е правело от времето на траките и римляните.

Подарете си една разходка в избата и Шато Бургозоне

Там ще проследим пътя на гроздето от лозята, през целия производствен процес,  превръщайки го във великолепно вино. В процеса ще научим интересни подробности за лозарството и винификацията по време на професионалната беседа. Ще разгледаме Енотеката, съдовете за ферментация и за отлежаване на виното.

Дегустационната на Шато Бургозоне
Дегустационната на Шато Бургозоне

И разбира се, ще дегустираме подбрани вина. В селекцията са наградени от най-авторитетните световни винени експерти, като Топ 6 Вионие в света и Топ 6 Пино ноар в САЩ. Компания ще ни правят вкусни хапки. В панорамния павилион „Бел Вю“, елегантните вина на Бургозоне с прекрасен цвят, аромат и вкус ще съчетаем с гледка като никъде другаде – лозя, докъдето ви видят очите, водите на реката и остров Есперанто, кътче от рая насред Дунава .

Наздраве, на фона на лозята на Шато Бургозоне

Винената култура е признак на цивилизованост и високо качество на живот за всяка уважаваща себе си нация

Всеки винолюбител може да открие достойнствата и стила на вината от Дунавската равнина. Може да се изненада от красотата и природните богатства, исторически паметници, тракийски и римски останки в Северна България.  Добре е да си припомним славата на един позабравен лозарски регион, който исторически е смятан за месторождението на винената култура в България и който е допринесъл за развитието на винарството в страната.

“Ние правим вина с индивидуален характер, с „усещане за принадлежност” и които са показателни за потенциала на региона на Дунавската равнина“ – споделят от Бургозоне. Вината ни са отличени с над 150 медала от най-престижните световни винени конкурси и се нареждат сред „най-добрите български вина“ в най-авторитетните национални класации. Разбира се всеки може да ги опита, но една винена дегустация в шатото безспорно е неустоимата комбинация между вино и пътуване до брега на великия Дунав.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: