“Гозбата на България” гостува на Израел” е първото предаване от новата ни поредица. В нея представяме богатите вкусове и традиции на света, пречупени през погледа на нашите млади кулинарни пътешественици.
Този път Патрисия и Евгени ще останат в София, за да повторят три типични за израелската кухня ястия. Тяхната домакиня беше г-жа Веред Елрон, културно аташе на Държавата Израел в България. Тя обича да кани гости и да готви израелски вкусотии за тях и това е нейният начин да покаже на хората страната си.
Първо двата отбора замесиха традиционния хляб Хала,
който се приготвя в петък за шабат. Обикновено замесването става от стопанката на дома, която спред еврейската традиция се счита за опората и душата на къщата. Именно поради това на нея се пада честта да приготви обредния хляб.
След това г-жа Елрон показа майсторски клас по приготвяне на Храйме с основа кус кус.
Ястието представлява пикантна риба по марокански и е много популярна в Израел.
Патрисия, като вегетарианка, беше особено доволна от новата, много лесна и витаминозна рецепта, която научи от г-жа Елрон. Тя е салата със зеле, магданоз, кориандър и ядки, подправена със зехтин, сол и лимон.
Патрисия и Евгени имаха към своята домакиня кулинарно предизвикателство от българската кухня – да приготви шопска салата с предоставените продукти, без да знае точната рецепта. Г-жа Елрон се справи блестящо и нямаше нужда от напътствията на двамата водещи.
Как ще оцени международното жури опита на Патрисия и Евгени да повторят менюто на г-жа Елрон и при кого ще отиде победата, ще разберете, ако гледате ”Гозбата на България гостува на Израел”, събота, 10 юни, от 21ч. по телевизия Евроком. Повторение неделя от 14 часа и сряда от 22ч.
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.