”Гозбата на България” избра за първото си предаване от Северозападна България красивия планински град Чипровци, с богата и героична история и важен принос в културата и занаятите по нашите земи през вековете.
Наричат Чипровци ”Цветето на България” и това особено важи през пролетта, когато красивата палитра от цъфнали цветя, дървета и тучни ливади напомня на пъстър чипровски килим. Наричат Чипровци и градът-история, чиито будни за знания и непокорни към поробителите жители са били в центъра на важни за България събития.Решихме заедно с Мила и Милен да видим как живее градът днес и то през погледа на нашата домакиня Емануела Лионова, която сподели, че е напуснала София, за да се върне в Чипровци и да се заеме със семейният бизнес- ”Гостоприемница Кипро”. Тук можете хем сладко да хапнете, хем да отседнете, ако сте решили да посетите някоя от местните природни и исторически забележителности като Историческия музей на Историческия хълм в града с Катеринината къща, в която има експозиция, посветена на прочутите чипровски килими, Чипровския манастир ”Свети Иван Рилски”, Чипровския водопад и екопътека ”Деяница”, Гушовския манастир ”Свети Архангел Михаил”, ”Шарената чешма” в Чипровци, връх ”Трите чуки”.
Ако след толкова обикаляне огладнеете, то в ”Гостоприемница Кипро” опитната кулинарка Нина Иванова ще ви нагости с вкусни местни специалитети.

Именно тя се оказа съперникът на нашите кулинарни пътешественици в поредния епизод на кулинарното риалити ”Гозбата на България”, чиито три турлашки гозби Мила и Милен трябваше да повторят.

Баба Тотка показа на Мила и Милен тънкости в тъкането на чипровските килими и даде възможност на всеки от тях да опита. Е, убедиха се, че никак не е лесно.
Журито днес трябваше да оцени как двата отбора са се справили с приготвянето на гниетени чушки с боб и праз лук, пържено по чипровски и орешник с чипровски кори.
