”Гозбата на България” за първи път в Чипровци

”Гозбата на България” избра за първото си предаване от Северозападна България красивия планински град Чипровци

Наричат Чипровци ”Цветето на България” и това особено важи през пролетта, когато красивата палитра от цъфнали цветя, дървета и тучни ливади напомня на пъстър чипровски килим. Наричат Чипровци и градът-история, чиито будни за знания и непокорни към поробителите жители са били в центъра на важни за България събития.

Решихме заедно с Мила и Милен да видим как живее градът днес

И то през погледа на нашата домакиня Емануела Лионова, която сподели, че е напуснала София, за да се върне в Чипровци и да се заеме със семейният бизнес – ”Гостоприемница Кипро”.

Тук можете хем сладко да хапнете, хем да отседнете, ако сте решили да посетите някоя от местните природни и исторически забележителности като Историческия музей на Историческия хълм  в града с Катеринината къща, в която има експозиция, посветена на прочутите чипровски килими, Чипровския манастир ”Свети Иван Рилски”, Чипровския водопад и екопътека ”Деяница”, Гушовския манастир ”Свети Архангел Михаил”, ”Шарената чешма” в Чипровци, връх ”Трите чуки”.

Ако след толкова обикаляне огладнеете, то  в ”Гостоприемница Кипро” опитната кулинарка Нина Иванова ще ви нагости с вкусни местни специалитети.

Нина Иванова с нейния орешник

Именно тя се оказа съперникът на нашите кулинарни пътешественици в поредния епизод на кулинарното риалити ”Гозбата на България”, чиито три турлашки гозби Мила и Милен трябваше да повторят.

Гниетени чушки

Баба Тотка показа на Мила и Милен тънкости в тъкането на чипровските килими и даде възможност на всеки от тях да опита. Е, убедиха се, че никак не е лесно.

Журито днес трябваше да оцени как двата отбора са се справили с приготвянето на гниетени чушки с боб и праз лук, пържено по чипровски и орешник с чипровски кори.

Чипровско пържено
На кой му се получиха по-добре гозбите и защо Нина пя химна на Чипровци, ще разберете, ако гледате ”Гозбата на България”, събота 21ч, по телевизия Евроком. Повторението е в неделя от 14 часа и сряда от 22ч.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: