Бананов сладкиш с ябълки и овесени ядки по рецепта от Кремиковския манастир

Банановият сладкиш, който Свилен от Кремиковския манастир приготви при гостуването на Мила и Милен, пожъна голям успех и ето, че вече ще може да си го направите вкъщи, следвайки рецептата. 

Необходими продукти

2-3 добре узрели банана

2  зелени ябълки

250 гр овесени ядки

200 гр брашно

200 мл олио

1 ч.ч. захар (може и кафява)

1 пакетче бакпулвер или 1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне

Намачкваме в купа добре узрелите банани до получаване на гъсто пюре. Нарязваме ябълките на дребни кубчета, като не ги белим. Разбъркваме ги заедно с бананите до получаване на хомогенна смес. Добавяме после олиото, захарта, овесените ядки, брашното и бакпулвера. Разбъркваме получената смес и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка, изравняваме хубаво и по предложение на Мила, поръсваме отгоре с малко захар, за да се карамелизира. Печем на 180 градуса за 40 минути.

Банановият сладкиш е подходящ и по време на пости.  Може да се направи и с безглутеново оризово брашно, ако имате алергия. Ако искате да опитате оригинала, то може да посетите в почивните дни Магерницата на манастир ”Свети Георги Победоносец” в квартал Кремиковци.

Да ви е сладко!

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: