Банановият сладкиш, който Свилен от Кремиковския манастир приготви при гостуването на Мила и Милен, пожъна голям успех и ето, че вече ще може да си го направите вкъщи, следвайки рецептата.
Необходими продукти
2-3 добре узрели банана
2 зелени ябълки
250 гр овесени ядки
200 гр брашно
200 мл олио
1 ч.ч. захар (може и кафява)
1 пакетче бакпулвер или 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне
Намачкваме в купа добре узрелите банани до получаване на гъсто пюре. Нарязваме ябълките на дребни кубчета, като не ги белим. Разбъркваме ги заедно с бананите до получаване на хомогенна смес. Добавяме после олиото, захарта, овесените ядки, брашното и бакпулвера. Разбъркваме получената смес и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка, изравняваме хубаво и по предложение на Мила, поръсваме отгоре с малко захар, за да се карамелизира. Печем на 180 градуса за 40 минути.
Банановият сладкиш е подходящ и по време на пости. Може да се направи и с безглутеново оризово брашно, ако имате алергия. Ако искате да опитате оригинала, то може да посетите в почивните дни Магерницата на манастир ”Свети Георги Победоносец” в квартал Кремиковци.
Да ви е сладко!