Бананов сладкиш приготви Свилен от Кремиковския манастир при гостуването на Мила и Милен. Рецептата пожъна голям успех и ето, че вече ще може да си го направите вкъщи, следвайки рецептата.
Необходими продукти
- 2-3 добре узрели банана
- 2 зелени ябълки
- 250 гр овесени ядки
- 200 гр брашно
- 200 мл олио
- 1 ч.ч. захар (може и кафява)
- 1 пакетче бакпулвер или 1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Намачкваме в купа добре узрелите банани до получаване на гъсто пюре.
Нарязваме ябълките на дребни кубчета, като не ги белим, за да запазим витамините от плода.
Разбъркваме ги заедно с бананите до получаване на хомогенна смес.
Добавяме после олиото, захарта, овесените ядки, брашното и бакпулвера.
Разбъркваме получената смес и изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка, изравняваме хубаво и по предложение на Мила, поръсваме отгоре с малко захар, за да се карамелизира.
Печем на 180 градуса за 40 минути.
Десертът бананов сладкиш е подходящ и по време на пости. Може да се направи и с безглутеново оризово брашно, ако имате алергия. Ако искате да опитате оригинала, то може да посетите в почивните дни Магерницата на манастир ”Свети Георги Победоносец” в квартал Кремиковци.
Да ви е сладко!
За още сладкиши с ябълки можете да разгледате тук.
А за тези от вас, които искат да видят как се прави банановия сладкиш ето и епизода от Кремиковския манастир:
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.