Традиционният кукерски фестивал НФМИ „На гости у Шопско“

Традиционния кукерски фестивал НФМИ „На гости у Шопско“

Заповядайте в събота на кукерски фестивал – 26 февруари и в неделя – 27 февруари от 11:30 ч. на стадион „Левски“, гр. Елин Пелин, където ще може да видите различни и впечатляващи маскарадни игри от пъстрия фолклор на цяла България.

През 2022 година VI-то издание на традиционния кукерски фестивал НФМИ „На гости у Шопско“ ще се проведе в два поредни дни.

Над 30 групи от цялата страна ще дефилират на 26 и 27 февруари (събота и неделя) на градския стадион в Елин Пелин пред жителите и гостите на общината. За втора година фестивалът ще бъде двудневен, поради големия интерес и гостоприемството на шопите. Експертно жури имаше тежката задача да определи победителите в две категории: „Награда за цялостно представяне“ и „Награда за пресъздаване на обредна традиция“. Бяха дадени отличия също така на най-възрастния и най-малкия участник във фестивала за маскарадни игри.

Категория “Най-добро цялостно цялостно представяне”:

    Първо място: Сдружение „Тунджа“, с. Александрово, общ

    Второ място: Старци от с. Горно Сахране и с. Долно Сахране, общ. Павел баня

    Трето място: Кукерска група „Хурса“, с. Буново, общ. Мирково

Категория „Най-сполучливо пресъздаване на обредна традиция”:

    Първо място: Сурвакарска група на с. Садовик, общ. Брезник

    Второ място: Сурвакарска група, с. Черна гора, общ. Перник

    Трето място: Кукерска група „Белодрешковци“, с. Каравелово, общ. Карлово

В категория “Традиционни маски” бяха отличени група кукерска група “Деведжии”, с. Лесново, общ. Елин Пелин, както и Кукерска група, с. Осетеново, общ. Павел баня.

В категорията “Традиционни костюми” наградите взеха Кукерска група, с. Столетово, общ. Карлово и Сурвакарска група, с. Долна Секирна, общ. Брезник.

В категорията “Традиционни персонажи” журито отличи представянето на Лисите на с. Нови хан, общ. Елин Пелин, както и персонажа Мечка на с. Расник, общ. Перник.

Най-възрастен участник в събитието е Златко Деянов, на 82 години от с. Люлин, общ. Перник, а титлата за Най-млад участник отиде при децата от Сурвакарската група на с. Ноевци, общ. Брезник.

Специалната награда на Кмета на Община Елин Пелин се присъжда на Станчинарска група кв. Център, гр. Петрич.

Присъстваха над 1200 души, разпределени в 22 групи. Те дефилираха в обредните си костюми, направени от животински кожи и представиха българската обредност, наследена и запазена през вековете. Чановете засилваха магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В карнавалните изяви, публиката имаше възможност да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: