Лазаровден- история и традиции

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с Великден. Честваме го ден преди Цветница и осем дни преди Великден.

На Лазаровден се отбелязва денят, в който Исус Христос възкресява след 4 дневна смърт Лазар като благодарност за гостоприемството на семейството му.Лазаровата събота е единственият ден в годината, когато се извършва неделно богослужение не в неделя. Това е началото на Пасхалното тържество.

В народната традиция Лазаровден се свъзва с преминаването на порасналите момичета към моминството, навлизането им в живота и възможността вече да станат невести и да създадат семейство.

По стар обичай, нагиздени със свежи пролетни цветя и пъстри лазарски премени, млади момичета тръгват от къща на къща, пеейки песни за любов, женитба, семейно благополучие, плодородие, сила, хубост, богатство, късмет и здраве. По ризите на лазарките са избродирани пъстри цветя, такива каквито са сплели в косите си. Привличат окото на всеки минувач накичените им премени с нанизи от парички и мъниста. Слагат също така и лазарските накити – пелеши, колбаши, нагръдници, колани и др., които се използват само един път в годината.
Обичаят е свързан с моминските копнежи и надежди да създадат сплотено и мирно семейство, да се радват на здрави и силни рожби и обичан жених. Младите девойки се събират на група, наречена чета, и обикалят селото на 8-ия ден преди Великден – в съботата от обяд и неделя до обяд. Вярва се, че в която къща пристъпят лазарки тя ще бъде честита през цялата година.

Лазаровден в село Липница, 1924 г.

Преминат ли прага на някой дом, младите девойки пеят на всеки член на семейството, като първо почитат най-стария. Не е на хубаво, ако в една къща два пъти се лазарува или ако има болен. Лазарките обхождат нивите и полята, като отново пеят за здраве, плодородие и берекет. Ако е настъпила суша, изпълняват песни за дъжд от обичая “пеперуда”. На този ден се почистват нивите от натрупаните през зимата листа, съчки и избуяли бурени.
Младите жени изпълняват лазарски обредни песни и танци посветени на затоплящото се време, разцъфналите дървета, за здраве на стопаните и техния добитък. Един от най-характерните танци е боенек, представляващ бързо несключено хоро. Според скачането се вярва, че ще е плодородна годината – посевите в полята ще растат високо и ще се плодят агнетата в кошарата. Стопаните подаряват на лазарките бели яйца, които са символ на плодородието, брашно, плодове и дребни подаръци. Гадае се по брашното, което е останало в ситото за плодородие и берекет. Това е времето, в което момците си избират невеста. На улицата излизат и родителите на момците, за да видят коя мома ще подхожда на техния син.

Лазарувалите момичета отиват на реката и пускат венчета от върба, а в някои краища на страната – хлебни кукли. На която венчето или куклата излезе най-напред, тази мома става кумица, кръстница. В края на деня отиват в дома на кумицата и си поделят събраното.

Днес празнуват имен ден всички, носещи имената Лазар и Лазарина. 

Източник: etar.bg

Снимки: etar.bg. glasove.com, severozapazenabg.com

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: