В края на лятото по традиция приготвяме любимата на българина лютеница
Уханието на печени чушки носталгично ни връща към детството и филиите намазани от баба за следобедна закуска, объркани понякога със сирене. И си припомняме, че от домашната храна по-хубаво няма! Днес ви представяме лютеница по рецепта от град Елин Пелин.
Необходими продукти
- червени пиперки от сорта 10 кг
- червени домати 5 кг.
- оцет 100 мл
- растително масло 400 мл
- захар 200 г
- магданоз 2 връзки
- чесън 2 глави
- сол на вкус
Начин на приготвяне
1. Пиперките се опичат, обелват се и се смилат
2. Доматите се измиват, нарязват се на четвъртинки, смилат се и се варят до полуомекване заедно с растителното масло, оцета, солта и захарта
3. Прибавят се смлените пиперки
4. Сместа се вари до сгъстяване
5. Малко преди свалянето и от огъня е прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън
6. Лютеницата, докато е още топла, се изсипва в буркани, които се затварят и се стерилизират 30 минути
Добър апетит!
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.