Лютеница по рецепта от град Елин Пелин

Лютеница по рецепта от град Елин Пелин

В края на лятото по традиция приготвяме любимата на българина лютеница

Уханието на печени чушки носталгично ни връща към детството и филиите намазани от баба за следобедна закуска, объркани понякога със сирене. И си припомняме, че от домашната храна по-хубаво няма! Днес ви представяме лютеница по рецепта от град Елин Пелин.

Необходими продукти

  • червени пиперки от сорта 10 кг
  • червени домати 5 кг.
  • оцет 100 мл
  • растително масло 400 мл
  • захар 200 г
  • магданоз 2 връзки
  • чесън 2 глави
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

1. Пиперките се опичат, обелват се и се смилат

2. Доматите се измиват, нарязват се на четвъртинки, смилат се и се варят до полуомекване заедно с растителното масло, оцета, солта и захарта

3. Прибавят се смлените пиперки

4. Сместа се вари до сгъстяване

5. Малко преди свалянето и от огъня е прибавят ситно нарязаните магданоз и чесън

6. Лютеницата, докато е още топла, се изсипва в буркани, които се затварят и се стерилизират 30 минути

Добър апетит!

 

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: