На 2 февруари отбелязваме Сретение Господне

На 2 февруари отбелязваме Сретение Господне

На  2 февруари честваме Сретение Господне, един от 12-те големи християнски празници.

На този ден приключва Рождественският цикъл празници, свързани с явяването на Христос пред света. В народната традиция е известен и като Петльовден.

Празникът възниква в памет на Срещата, състояла се на 40-тия ден след раждането на Христос, описана в Евангелието от Лука. На този ден Дева Мария и Йосиф носят младенеца Исус в Йерусалимския храм, за да принесат законоустановената благодарност на Бог за първенеца си. В храма младенецът Исус е посрещнат от праведния старец Симеон. Майката трябва да принесе в жертва на Бога агне или два гълъба, ако е бедна. Затова Дева Мария носи младенеца в Йерусалимския храм и принася в жертва два гълъба.

Затова и до днес се спазва традицията на 40-тия ден от раждането, майката да води бебето в църква. По примера на Света Богородица, православната църква е установила всеки младенец да се представи в Божия храм на 40-тия ден от раждането му. Свещеникът чете “чиста молитва” на родилката и благославя младенеца.

Празникът има своите както езически, така и християнски корени, но и в двата случая се отбелязва мъжкото начало.  Сретение Господне е празник, честван в в източноправославните и някои протестантски църкви по света – Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската, Гръцката и Украинската. Римокатолическата църква също празнува на 2 февруари, а Арменската апостолическа църква празнува на 14 февруари.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: