На 25 март празнуваме Благовещение

На 25 март празнуваме Благовещение – един от големите пролетни празници, част от Великдeнския празничен цикъл.

На този ден според Евангелието, Aрхангел Гавраил се явява на Дева Мария и й съобщава, че ще зачене и роди божия син. Затова празника се почита от много майки, тъй като Богородица е тяхна закрилница.

“Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”

Благовещение е наричан още Благовец. Свързан е с пролетното равноденствие, когато Земята започва да се затопля.

 

Старите хора вярват, че на Благовец излизат змиите и гущерите, идват прелетните птици и самодивите, мечките се събуждат от сън, а кукувицата кука за първи път.
Рано сутринта се ходи за вода, защото човек може да срещне самодива и да урочаса, да се разболее. На Благовец сутринта се премитат къщата и дворът и сметта се изгаря. Това се прави, за да се предпазят от змии и гризачи. В някои райони на страната слагат огън върху керемида и с нея се обикалят къщата, кошарите, пчелина и другите важни селскостопански постройки на българския стопанин.
Широко е разпространено и ритуалното плашене, което жените извършват. Тези действия са съпроводени от заклинания. Често стопанките на дома изричат следните думи „бягайте змии, гущери, бълхи и жаби, че идва дядо Благовец с големия топуз “. За целта се използват различни метални предмети. Най-често това са тенджери и тигани. Жените белосват къщите и запушват дупките.

Други поверия:
Жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.
Не се излиза без пари от дома. Вярва се, че ако чуеш да кука кукувица на този ден, трябва да пипнеш пара или хляб, ще сит и богат през цялата година. Щом се чуе нейният глас, вече е сигурно, че пролетта е настъпила. Затова и по-старото название на празника в някои райони е “Кукувден”.

На Благовещение се пробиват за първи път ушите на малките момиченца. От една страна, защото на този ден се смята, че раните зарастват по-бързо и по-малко боли, от друга, самото слагане на обеци има ритуален характер. Златните украшения се слагат с цел да бъде предпазено детето от зли сили.

Вярва се, че ако на този ден се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.
На Благовещение се става рано, за да ти е богата годината.
За първи път на Благовец трябва да се хапне нещо зелено – коприва, лапад, киселец, за да потече в тялото свежа кръв.

Празникът има и други имена освен Благоец и Благощение – Благостене, Благовден, Половин Великден, Куковден.

На Благовец (Благовещение) празнуват:
Благой, Блага, Благовест, Благовеста, Благовестин, Благо, Благомил, Благана, Благин, Блаже, Благомира, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела.

Традиционна храна за Благовец:
Шарена пита
Салата от солена скумрия с картофи
Сухи чушки пълнени с орехи
Скумрия по селски
Рибник
Ябълков щрудел с грис

Честито Благовещение! Честит имен ден на всички празнуващи!

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: