Рецептата за Лучник е Гозба на месец февруари в ежемесечната ни Фейсбук игра на страницата на ”Гозбата на България”.
Оспорвана бе битката за първото място, но вашите предпочитания бяха между Кавърма със свинско месо и гъби, сготвена от влогъра Миро Гочев, Лучникът на Яница от село Пресяка и Десерт с тиква, мед и роза дамасцена, направен от Николай Далаков в избата му в село Змейово. Един от вас печели наградата, осигурена от нашите приятели от DUKA, 2 бр. чинии от лимитираната серия DUKA SKY.
В крайна сметка, със 133 гласа за Гозба на месец февруари вие избрахте Лучник, сготвен от Яница в ловешкото село Пресяка, както го е правила нейната баба.
Споделяме рецептата, съобразена с тези от вас, които спазват великденските пости.
Необходими продукти:
За тестото
- брашно 500 гр
- топла вода 300 мл
- сух мая 7 гр
- щипка сол
- щипка захар
- олио за намазване
За плънката
- кромид лук 1 кг
- сухи червени чушки 2 бр.
- орехи 200 грама
- чубрица 2 ч.л.
- червен пипер 1 ч.л.
- олио 100 мл
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. В съд изсипваме сухата мая, захарта, солта и добавяме малко вода и две супени лъжици брашно.
2. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес като гъста боза, покриваме с кърпа и оставяме на топло, за да активираме маята за 10-15 минути. Докато чакаме да втаса предварителния квас, си нарязваме продуктите за плънката.
3. Задушваме до омекване в загрято олио лука, нарязан на ситно.
4. Слагаме нарязаните сухи чушки, червения пипер и чубрицата и задушаването продължава 4-5 мин. Сваляме ги от огъня, прибавяме орехите и солта и оставяме ястието да се охлади.
5. През това време изсипваме в дълбока купа активираната мая и замесваме меко тесто, като гледаме да няма в него бучки.
6. Омесената добре топка оставяме да втаса на топло място в намазнен съд за 30 мин или докато удвои обема си.
7. Втасалото тесто разделяме на две части, като едната топка е трябва да е по-голяма. Нея я разточваме с точилката на кора с дебелина 1-2 см, голяма колкото дъното на тавата.
8. Поставяме голямата кора най-отдолу в обилно намазаната с олио тава. Върху нея равномерно разстиламе цялата охладена плънка.
9. Слагаме втората разточена кора и хубаво покриваме и защипваме двете кори, като оформяме с украса от тестото отгоре по желание.
10. Оставяме така приготвения лучник да втаса отново за 30 минути.
11. Намазваме го отгоре със смес от вода и олио, за да избегнем яйцата по време на постите и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.
Да ви е сладко!
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, Instagram и в канала ни в YouTube.