Лучник e Гозба на месец февруари

Рецептата за Лучник е Гозба на месец февруари в ежемесечната ни Фейсбук игра на страницата на ”Гозбата на България”.

Оспорвана бе битката за първото място, но вашите предпочитания бяха между Кавърма със свинско месо и гъби, сготвена от влогъра Миро Гочев, Лучникът на Яница от село Пресяка и Десерт с тиква, мед и роза дамасцена, направен от Николай Далаков в избата му в село Змейово. Един от вас печели наградата, осигурена от нашите приятели от DUKA, 2 бр. чинии от лимитираната серия DUKA SKY.

В крайна сметка, със 133 гласа за Гозба на месец февруари вие избрахте Лучник, сготвен от Яница в ловешкото село Пресяка, както го е правила нейната баба.

 

Ето и рецептата, съобразена с тези от вас, които спазват великденските пости:

Необходими продукти:

За тестото

брашно 500 гр

топла вода 300 мл

сух мая 7 гр

щипка сол

щипка захар

олио за намазване

За плънката

кромид лук 1 кг

сухи червени чушки 2 бр.

орехи 200 грама

чубрица 2 ч.л.

червен пипер 1 ч.л.

олио 100 мл

сол на вкус

Начин на приготвяне

В съд изсипваме сухата мая, захарта, солта и добавяме малко вода и две супени лъжици брашно. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес като гъста боза, покриваме с кърпа и оставяме на топло, за да активираме маята за 10-15 минути. Докато чакаме да втаса предварителния квас, си нарязваме продуктите за плънката.

Задушваме до омекване в загрято олио лука, нарязан на ситно. Слагаме  нарязаните сухи чушки, червения пипер и чубрицата и задушаването продължава 4-5 мин. Сваляме ги от огъня, прибавяме орехите и солта и оставяме ястието да се охлади.

През това време изсипваме в дълбока купа активираната мая и замесваме меко тесто, като гледаме да няма в него бучки. Омесената добре топка оставяме да втаса  на топло  място в намазнен съд за 30 мин или докато удвои обема си. Втасалото тесто разделяме на две части, като едната топка е трябва да е по -голяма. Нея я разточваме с точилката на кора с дебелина 1-2 см, голяма колкото дъното на тавата.Поставяме голямата кора най-отдолу в обилно намазаната с олио тава. Върху нея равномерно разстиламе цялата охладена плънка. Слагаме втората разточена кора и хубаво покриваме и защипваме двете кори, като оформяме с украса от тестото отгоре по желание.

Оставяме така приготвения лучник да втаса отново за 30 минути. Намазваме го отгоре със смес от вода и олио, за да избегнем яйцата по време на постите и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Да ви е сладко!

 

 

 

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: