Лучник e Гозба на месец февруари

Рецептата за Лучник е Гозба на месец февруари в ежемесечната ни Фейсбук игра на страницата на ”Гозбата на България”.

Оспорвана бе битката за първото място, но вашите предпочитания бяха между Кавърма със свинско месо и гъби, сготвена от влогъра Миро Гочев, Лучникът на Яница от село Пресяка и Десерт с тиква, мед и роза дамасцена, направен от Николай Далаков в избата му в село Змейово. Един от вас печели наградата, осигурена от нашите приятели от DUKA, 2 бр. чинии от лимитираната серия DUKA SKY.

В крайна сметка, със 133 гласа за Гозба на месец февруари вие избрахте Лучник, сготвен от Яница в ловешкото село Пресяка, както го е правила нейната баба.

 

Споделяме рецептата, съобразена с тези от вас, които спазват великденските пости.

Необходими продукти:

За тестото

  • брашно 500 гр
  • топла вода 300 мл
  • сух мая 7 гр
  • щипка сол
  • щипка захар
  • олио за намазване

За плънката

  • кромид лук 1 кг
  • сухи червени чушки 2 бр.
  • орехи 200 грама
  • чубрица 2 ч.л.
  • червен пипер 1 ч.л.
  • олио 100 мл
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. В съд изсипваме сухата мая, захарта, солта и добавяме малко вода и две супени лъжици брашно.

2. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес като гъста боза, покриваме с кърпа и оставяме на топло, за да активираме маята за 10-15 минути. Докато чакаме да втаса предварителния квас, си нарязваме продуктите за плънката.

3. Задушваме до омекване в загрято олио лука, нарязан на ситно.

4. Слагаме  нарязаните сухи чушки, червения пипер и чубрицата и задушаването продължава 4-5 мин. Сваляме ги от огъня, прибавяме орехите и солта и оставяме ястието да се охлади.

5. През това време изсипваме в дълбока купа активираната мая и замесваме меко тесто, като гледаме да няма в него бучки.

6. Омесената добре топка оставяме да втаса на топло място в намазнен съд за 30 мин или докато удвои обема си.

7. Втасалото тесто разделяме на две части, като едната топка е трябва да е по-голяма. Нея я разточваме с точилката на кора с дебелина 1-2 см, голяма колкото дъното на тавата.

8. Поставяме голямата кора най-отдолу в обилно намазаната с олио тава. Върху нея равномерно разстиламе цялата охладена плънка.

9. Слагаме втората разточена кора и хубаво покриваме и защипваме двете кори, като оформяме с украса от тестото отгоре по желание.

10. Оставяме така приготвения лучник да втаса отново за 30 минути.

11. Намазваме го отгоре със смес от вода и олио, за да избегнем яйцата по време на постите и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Да ви е сладко!

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: