На гости сме в село Пресяка

В поредния епизод на ”Гозбата на България” гостуваме на братовчедите Георги и Яница в живописното село Пресяка.

Георги, Яница, Поли и Милен

Само на 5 км от град Ловеч, селото е скрито съкровище за търсачите на красиви гледки, спокойствие и плодородни земи. Домакините посрещнаха Поли и Милен с музика пред читалище ” Христо Ботев- 1928г.” в Пресяка, а интересен факт е, че Георги и Яница са горди потомци на майката на поета Иванка.

След кратък разказ за историята на Пресяка и възстановяването на падналия покрив на църквата ”Свети пророк Илия”, участниците в днешната кулинарна битка се отправиха към вилата на Георги в селото. На фона на спираща дъха гледка, Поли и Милен видимо се притесниха, след като разбраха, че им предстои да приготвят сами корите за традиционната тук дърпана баница със свинска мас и популярния по този край лучник.

Дърпаната баница на Поли и Милен

Сериозната конкуренция в лицето на Георги и Яница ги амбицира да дадат всичко от себе си. Не мина и без изненади-Георги показа на Поли и Милен как се зарязва лозето, а после с Милен прескачаха огъня и палиха слама, както се прави на Сирни Заговезни, който тази година се пада в неделя, 26 февруари.

Как се измъчи Милен с  рязането на лука, точенето на корите и словесните битки с Поли и кой в крайна сметка копа лехите с домати за наказание след загубата, ще видите в ”Гозбата на България”, тази събота 25 февруари от 21ч. по телевизия Евроком. Повторение неделя от 14ч. и сряда от 22ч.

Журито в село Пресяка Иван, Йорданка и Цветан

Всички епизоди може да видите тук: https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya

 

 

 

 

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: