Слънчев, ароматен и полезен пъпеш – той заема почетно място в класацията на плодовете в сезона на лятото.
Древни народи са привиждали у него магически свойства, а днес ние можем да назовем част от тях в следните факти:
- Пъпешите съдържат вещества, които спомагат производството на хормона на щастието (допамин) в тялото. Дори малко количество от пъпеша може да подобри настроението ни, да разсее притесненията и стреса. Хапнете си пъпеш – бъдете щастливи!
- Жълтият цвят у плодовете винаги е признак на високо съдържание на витамин С – при жълтия ни летен любимец няма изключение. Именно от всички витамини в пъпеша – най-много се съдържа витамин С – който действа, подсилващо за имунната система и понижава холестерола.
- Любопитно за пъпеша е и че спада към тази категория плодове, които не са съвсем плодове. Като растение пъпешът е зеленчук, но поради вкусовите му качества, кулинарите налагат разбирането, че е плод.
За полезните качества на летния плод върху тялото – колкото и да разказваме ще бъде малко. Пъпешите се славят с това, че консумацията им укрепва косата, носи енергия и сила, освежава мозъчната дейност и спомага работата на стомашно-чревния тракт. Оказва също така и благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система, като укрепва стените на кръвоносните съдове. Сигурни сме, че при толкова много полезни свойства, може да сме изпуснали нещо – но едно е сигурно – пъпешът ще има благоприятно въздействие върху Вас…
Как да консумираме пъпеш “правилно”!
В следващите редове Ви запознаваме с важните условия, които се отнасят до консумацията на пъпеши.
Бъдете сигурни, че когато следвате тези стъпки – ще получите най-доброто от плода!
Най-първоначалната стъпка е да имате търпение. За да узрее самостоятелно до сладост, пъпешът има нужда от време, затова си купете августовски пъпеш, който е добре узрял и е поел повече слънчеви лъчи. След като вече календарът показва август месец – скачайте и си набавете от плода на щастието!
Често допускана грешка е пъпешът да се яде като десерт. При тези случаи полезните свойства на плода за стомашно-чревния тракт изчезват и се превръщат във вредни такива. Най-оптимално е консумацията на сладкия плод да бъде като самостоятелно хранене (напр. следобедна закуска) и да бъде отделено от останалите хранения през деня от интервал от поне един час.
Убедихме Ви, че освен вкусна храна, той се оказва полезен и интересен, нали?
Оставяме Ви да се радвате на лятното време през месец август в компанията на прекрасен плод като пъпеша!
Гледай с усмивка и готви с удоволствие! С ‘’Гозбата на България’’!
Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: Facebook, TikTok, Instagram и в канала ни в YouTube.