Подсладете лятото си на Празника на пъпеша в Българево

На 23 и 24 юли 2022 г. за 12 ти път Българево, най-голямото село в община Каварна, е домакин на традиционния Празник на пъпеша

След принудително прекъсване заради пандемията,  за два дни столицата на гостоприемните и трудолюбиви гагузи се превръща в столица на пъпеша.Местните хора се гордеят с отличните качества на вкусната си продукция и за поредна годнина с желание се включват в  традиционните фолклорни, кулинарни и арт предизвикателства по време на Празника на пъпеша. Кметството в Българево ще награди най-младия и най-възрастния бостанджия, както и онзи добруджански стопанин, отгледал най-много площи със сладкия плод  с цвета на слънцето.

В надпреварата се очаква да се включат земеделци и от други населени места в морската община.В двата празнични дни участници и гости имат възможнист да разгледат тематична изложба, озаглавена ”Пъпешови фантазии”, да опитат пъпеш в различни кулинарни комбинации, като рачел например. Всяка година интерес предизвикват причудливи фигурки, изработени чрез техниката позната като карвинг.

Ще бъде премерен най-тежкият пъпеш, а после разигран на търг, като средствата ще отидат за читалище ”Народен будител -1940” в село Българево.След дегустация ще се определи и най-вкусният пъпеш в региона за 2022 г. Вторият празничен ден е за децата, за които ще бъдат организирани състезание по надяждане с пъпеши и арт работилнички. Село Българево е емблематично с пъпешовата си реколта, която обичайно се добива от около 400-500 декара и успешно си съперничи по сладост с други региони на страната.

Празникът на пъпеша се организира и финансира от община Каварна.

Началото на всички събития на 23 и 24 юли е от 19ч.

Източник: Радио Фокус Варна

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: