Подсладете лятото си на Празника на пъпеша в Българево

Подсладете лятото си на Празника на пъпеша в Българево

23 и 24 юли – дните на Празника на пъпеша в Българево

След принудително прекъсване заради пандемията, за два дни столицата на гостоприемните и трудолюбиви гагузи се превръща в столица на пъпеша. Местните хора се гордеят с отличните качества на вкусната си продукция и за поредна годнина с желание се включват в традиционните фолклорни, кулинарни и арт предизвикателства по време на Празника на пъпеша.

Кметството в Българево ще награди най-младия и най-възрастния бостанджия, както и онзи добруджански стопанин, отгледал най-много площи със сладкия плод с цвета на слънцето.

В надпреварата се очаква да се включат земеделци и от други населени места в морската община. В двата празнични дни участници и гости имат възможнист да разгледат тематична изложба, озаглавена ”Пъпешови фантазии”, да опитат пъпеш в различни кулинарни комбинации, като рачел например. Всяка година интерес предизвикват причудливи фигурки, изработени чрез техниката позната като карвинг.

Ще бъде премерен най-тежкият пъпеш

А после разигран на търг, като средствата ще отидат за читалище ”Народен будител -1940” в село Българево. След дегустация ще се определи и най-вкусният пъпеш в региона за 2022 г.

Вторият празничен ден е за децата, за които ще бъдат организирани състезание по надяждане с пъпеши и арт работилнички. Село Българево е емблематично с пъпешовата си реколта, която обичайно се добива от около 400-500 декара и успешно си съперничи по сладост с други региони на страната.

Празникът на пъпеша се организира и финансира от община Каварна.

Началото на всички събития на 23 и 24 юли е от 19ч.

Източник: Радио Фокус Варна

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: