Поли Паскова: Националната кухня съхранява българския дух

Поли Паскова: Националната кухня съхранява българския дух

Поли Паскова ще представи дългоочакваният фолклорен спектакъл ”20 години живот с песен” на 13.04. в Зала 1 на НДК

3-часовото представление на самобитната изпълнителка е провокирано не само от отбелязването на юбилея, а и от нуждата според певицата, българинът да се върне към корените на духовността си, която да балансира и успокои емоциите в трудни “разделни” времена. Освен, че ще изпълни по-голямата част от хитовете си, Поли Паскова е записала специални послания в рими, които ще сподели на специален фон, създаден от филмовия композитор Николай Кръстилов и Светослав Лобошки. Спектакълът, който бе отлаган 2 години заради пандемията, крие още ред изненади. Поли Паскова е поканила много приятели, колеги и дуетни половинки, които да споделят празника ѝ на сцена. Фолклорни танцови ансамбли ще вдигнат енергията на спектакъла, като сцената ще изпълнят, танцьорите от „Български ритми“ с хореограф Рангел Вангелов, ансамбъл “София 6“ и други.

 

Поли Паскова намери време да отговори на няколко въпроса

Специално за ”Гозбата на България” и сподели любимата рецепта на семейството ѝ, която може да видите тук.

Имате силната подкрепа на семейството и приятелите си. Доколко това е важно за творческото Ви дълголетие?

При започването на моята певческа кариера, имах много големи дебати вкъщи, защото моят мъж беше абсолютен фен на баскетболните ми изяви и пътуваше навсякъде с мен. Той също е професионален спортист и когато започнах да се правя на певица, той най-категорично се обяви срещу това мое начинание. Моите родители също ми повтаряха – „Ще си развалиш семейството, всички певици са разведени, къде си тръгнала на тия години?“. И майка ми и баща ми воюваха. И знаете ли колко интересно – тези 4 години, в които нямах нито участия, нито популярност, прочетох едно твърдение на Ванга „Бащата, ако не благослови, нищо не върви“. Тогава  поисках от татко ми благословия. Когато той се увери в намеренията и мечтите ми, разбра, че пея само фолклор, ми каза: „Да, щерко, върви напред!“. След тези негови думи имам чувството, че широки врати се отвориха пред мен.

Много често отношенията са кармични между родители и деца, така че трябва да ги отработим с търпение, с прошка, със смирение. За мен това беше разковничето за големия успех, ключът към успеха – благословията на моите родители.

В ‘’Гозбата на България’’ младите ни водещи обикалят красивата ни родина и приготвят традиционни български или фамилни рецепти. Защо е важно да се пазят традициите дори и на ниво национална кухня?

Младите хора вече взимат готови продукти, слагат във фурната, запичат и хапват. Защото животът е динамичен и като че ли всичко върви с бясна скорост, домакините нямат много време като преди. А навремето, преди всяко едно ядене, хората са казвали молитви, защото храната има памет. Днес, когато се храним и пускаме тези страшни новини, всичко това отива в храната и ние го поглъщаме. Националната кухня съхранява българския дух, който ни крепи до ден днешен. Именно този дух е и вдъхновението и замисълът на концерта “20 години живот с песен”.

Ако трябва да посрещнете нашият екип в дома си, какви 3 любими фамилни рецепти от Банкя бихте им сготвили?

Научена съм от моите родители, когато дойдат гости, дори и случайни, винаги да слагам нещо на масата. Не мога да оставя човека гладен. Ако нямам нищо, сандвич ще направя, ще го препека и пак ще сложа нещо.

Много наблягам на поне 3-4 вида салати, интересни и сезонни. Готвя без месо и на много от гостите се налага да опитат моите вегетариански ястия, които, между другото, са доста вкусни.

Например имам една рецепта, която е за спагети на фурна и която ще споделя, защото колкото пъти съм я правила, всеки ми е искал рецептата:

Сваряват се спагетите в подсолена вода, но начупени, не големи. През това време настъргвам сирене. Когато се сварят ги махам от котлона и остава вода, не много, но така, че да покрива спагетите. Слагам вътре половин или едно пакетче масло, за да стегне. След това изсипвам спагетите в една голяма тава, слагам вътре доматено пюре, задължително няколко лъжици лютеница. Слагам чубрица, настъргано сирене вътре, а тези, които ядат месо, могат да сложат всякакво – пушено филе, кренвирши, кайма… Всичко това се залива с вода. Слага се във фурната докато водата се изпари и ястието се запече. С предварително настърган кашкавал поръсвам и изключвам фурната. След това се реже на порции. На децата не им стигат по 1-2 порции.

Кое е духовното верую, което ви води в живота?

Музиката дава възможност да покажеш част от своето вътрешно Аз, от своя вътрешен мир. Защото каквото и да пееш, то минава през душата ти, през сърцето ти… Затова обичам да казвам, че всички песни са мои рожби. Много често ме питат коя ми е любимата песен. Ами както си обичам еднакво децата, така си обичам еднакво и песните. Но винаги по-малкото ти е по-любимо, нали? По-малко пятото ти се иска да го пееш много повече.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: