Богата е програмата за Цветница в Ловеч

Богата е програмата за Цветница в Ловеч

Богата и разнообразна е програмата за един от най-обичаните празници в Ловеч „Цветница“.

Регионалният събор на народното творчество – „Цветница 2022“,  ще бъде открит в събота ( 16 април ) от 11:00 ч. на пл. „Тодор Кирков“. Той ще започне с празничен концерт с участието на ФТА „Магия“ при сдружение „Танцьорите“. От 11:00 ч. часа е предвидена изложба на екзотични цветя, организирана от сдружение „Екомисия 21 век“. Тя ще бъде позиционирана в изложбена зала „Покрит мост“.

Празничната съботна програма продължава от 13:00 ч. с „Вкусната Цветница“. Кулинарното събитие включва кулинарен конкурс „Дъхави козунаци, пухкави пити и вкусни баници“, кулинарна демонстрация на Иван Звездев и дегустация, а Аржентинското посолство ще представи кулинария и типични продукти от Аржентина.

В 13:30 ч. сцената на площада ще се превърне в място за изява на любителските колективи за фолклор, подиум на несломимия български дух за запазване на българските традиции и идентичност.

 

В квартал „Вароша“ майстори занаятчии ще демонстрират своите майсторски изделия

Празничната програма ще се пренесе и в двора на Бившата казарма в Ловеч, където от 15:30 ч. е концертът на оркестър „Ловеч“.

От 17:00 ч., отново в двора на казармата ловчалии и гостите на града ще имат възможност да се насладят на концерт на състави на НЧ „Зорница 2010- Нено Щрегарски“ и народната певица Гуна Иванова.

А от 19:30 ч. е концертът на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“, гр. Плевен.

На 17 април ( неделя ), от 09:00 ч. е Златоустова Света литургия в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Кулминацията на празника е от 11:15 ч. – Ритуалът по вода  (традиционен обичай „Кумичене“), който ще е на Богоявленския мост до общината.

След това празничното шествие ще тръгне от Богоявленски мост по бул. „България“ до сцената в двора на казармата. Следва обявяване на кумичката, както и концерти на детски танцов състав и младежки танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР- ОДК – Ловеч, и на Общински духов оркестър.

От 14:00 ч. на площад „Тодор Кирков“ ще станем свидетели на „Това сме ние“ – спектакъл на Танцова формация „Елика“, гр. Пловдив.

15:00 ч. от сцената на площада любителските колективи за фолклор с музика и песни ще събират публиката.

16:00 ч. Музикален театър при Ловчанско читалище „Наука 1870 г.” ще представи българската народна приказка „Момче и вятър“.

17:00 ч. на площад „Тодор Кирков“ е концертът на Райко Кирилов и танцова формация „Самодиви“.

В двора на казармата от 19:00 ч. ще се състои концерт на НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.

Гледай с усмивка и готви с удоволствие!  С ‘’Гозбата на България’’!

Ще се радваме, ако сте научили нещо ново и полезно от нашия уебсайт. За нас е важно вашето мнение. Можете да ни последвате в социалните мрежи: FacebookTikTokInstagram и в канала ни в YouTube.

Ако ви харесва нашата публикация може да я споделите в: